7 tips om je 404 pagina te optimaliseren | Webmix.nlwebmix – Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting7 tips om je 404 pagina te optimaliseren | Webmix.nl

Webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

leestijd: 4 minuten · niveau: simpel

7 tips om je 404 pagina te optimaliseren

12 maart 2024 Alexandra Hendriks

Het terechtkomen op een niet-bestaande (404) pagina kan voor bezoekers frustrerend en gebruiksonvriendelijk zijn. Een goed geoptimaliseerde 404 pagina kan deze negatieve ervaring echter omzetten in een positieve. De foutcode 404 komt regelmatig voor op websites. Een 404-foutpagina wordt weergegeven om de gebruiker te informeren dat de opgevraagde bron niet beschikbaar is, maar het betekent niet altijd dat de website als geheel niet werkt. Als je bezoekers helpt om via een andere pagina de juiste informatie te vinden, blijven ze waarschijnlijk op je website. In deze blog vind je 7 tips waarmee jij jouw pagina met 404 errors kunt optimaliseren om de gebruikerservaring te verbeteren en bezoekers op je website te houden.

1. Maak de 404 pagina in de huisstijl van je website

Op een 404-foutpagina belanden kan bezoekers ertoe aanzetten om de website onmiddellijk te verlaten, vooral omdat de pagina als fout en onherkenbaar gezien wordt. De eerste reactie is vaak het meteen wegklikken van de pagina, de pagina komt namelijk onbekend voor en is niet naar verwachting. Bezoekers herkennen direct dat ze op een foute pagina terecht zijn gekomen.

Als de 404-pagina in de huisstijl van het merk is ontworpen, draagt dit enigszins bij aan de herkenbaarheid. De bezoeker heeft hierdoor meteen door dat hij of zij wel nog steeds op de juiste website is, waardoor de kans kleiner wordt dat hij of zij de website direct verlaat Hieronder zie je een voorbeeld van een aangepaste 404-pagina van het bedrijf ‘ASR verzekeringen’, het lettertype is aangepast naar het lettertype van het logo om zo de schrik van bezoekers te verkleinen.

404 pagina van asr verzekeren

2. Integreer een zoekfunctie op je 404 pagina

Omdat de gezochte pagina niet bereikbaar is, verschijnt de 404-code. Echter, de bezoeker heeft op de pagina geklikt met een bepaalde intentie. De zoekbalk stelt de gebruiker in staat om eenvoudig te zoeken naar de gewenste content, zelfs als de oorspronkelijke pagina niet beschikbaar is. Door deze zoekfunctionaliteit te bieden, geef je de bezoeker een handig middel om verder te navigeren op je website. De kans dat ze blijven en andere relevante pagina’s verkennen, wordt groter. Ook dit verkleint de kans dat bezoekers de website vanwege de foutmelding verlaten, wat uiteindelijk zorgt voor een betere gebruikerservaring en een hogere betrokkenheid bij jouw website.

3. Voeg knoppen toe om de bezoeker naar een andere pagina te leiden

Ondanks de teleurstelling van de 404-foutmelding, is het belangrijk om de bezoeker alsnog naar de juiste pagina te leiden. Bied duidelijke navigatiemogelijkheden aan op de 404-pagina, zoals directe links naar de homepagina, relevante categorieën of populaire pagina’s. Door deze navigatiemogelijkheden te voorzien, help je de bezoeker om eenvoudig terug te keren naar je website en zo de zoektocht naar informatie voort te zetten. Zo zet je een negatieve ervaring om in een kans om de bezoeker alsnog te bedienen en tevreden te stellen. Zie hieronder een voorbeeld van het bedrijf ‘Maandag’, waar de bezoeker terug naar de homepagina geleid wordt.

404 pagina maandag

4. Verwijs naar de klantenservice

Wanneer een bezoeker een 404-pagina tegenkomt, wordt al snel duidelijk dat er een fout is opgetreden. Het is een moment waarop de gebruiker kan vastlopen en gefrustreerd kan raken, vooral als ze dringend op zoek zijn naar specifieke informatie of een specifieke actie willen uitvoeren op je website. Het toevoegen van een contactmogelijkheid op de 404-pagina stelt de bezoeker in staat om snel in actie te komen.

Of het nu gaat om een vraag, een opmerking of het melden van een fout, de gebruiker kan direct communiceren met het bedrijf. Dit zorgt voor een gevoel van betrokkenheid en zorgt ervoor dat de bezoeker zich gehoord en gewaardeerd voelt. Zie hieronder het voorbeeld van het bedrijf ‘Coolblue’, een prettige en unieke manier om de klant te helpen en door te verwijzen naar de klantenservice.

404 pagina van Coolblue

5. Personaliseer de tekst

Zorg voor een persoonlijke, maar ook duidelijke boodschap op de 404 pagina. Gebruik begrijpelijke taal en vermijd technische termen. Het doel is om de klant gerust te stellen en te laten weten dat ze op de verkeerde pagina zijn beland, maar dat er verder niks mis is gegaan met hun webbrowser of apparaat. Een leuke woordspeling of creatieve toevoeging kan de aandacht trekken en de ervaring minder frustrerend maken. Zorg ervoor dat de inhoud relevant en duidelijk blijft; de klant moet nog steeds geholpen worden.

Eerder in de blog zag je al voorbeelden van de bedrijven ‘ASR’ en ‘Coolblue’, waar een leuke of positieve woordspeling wordt gebruikt. Door de pagina te beginnen met ‘oeps verkeerde afslag’ of ‘wij helpen je graag’, krijgt de pagina een positieve twist. Wanneer er groot ‘FOUT’ bovenaan de pagina staat, geef je onnodig een extra negatieve draai aan de pagina.

6. Promoot relevante content of aanbiedingen

Een bezoeker wil je zo lang mogelijk op jouw website houden, ook als deze op een 404-pagina binnenkomt. De pagina met foutcode 404 is misschien de meest onaantrekkelijke pagina van de website. Het is een doodlopende weg die de gebruiker kan ontmoedigen en hen mogelijk doet besluiten de website te verlaten. Echter, met een aantal kleine aanpassingen, kun je deze ervaring volledig omdraaien.

Bezoekers zijn bijvoorbeeld vaak gevoelig voor kortingen en aanbiedingen. Een onverwachte aanbieding kan een trigger zijn voor de gebruiker om verder te klikken en te blijven verkennen wat de website te bieden heeft. Het kan uiteindelijk leiden tot een conversie, zoals een aankoop of nieuwsbriefinschrijving. Hieronder zie je een voorbeeld van het bedrijf ‘Alibaba’, dat eerst ervoor zorgt dat de klant makkelijk kan navigeren naar de homepagina of klantenservice. Vervolgens zie je een aantal producten met een korting, waar sommige bezoekers toch gevoelig voor zijn.

404 pagina van alibaba

7. Bied een feedbackmogelijkheid

Bied de bezoekers de mogelijkheid om feedback te geven op de 404 pagina. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld aangeven welke link ze hebben gevolgd voordat ze op de 404-pagina belandden, waardoor je kapotte links kunt identificeren en repareren. Zo kun je de error oplossen, waarvan je misschien niet eens wist dat die bestond. Ook suggesties voor verbeteringen kunnen worden doorgegeven, waardoor de bezoeker zich gehoord voelt. Het laat zien dat je als website-eigenaar open staat voor suggesties en actief bezig bent met het verbeteren van de website voor de gebruikers. Door de feedbackmogelijkheid toe te voegen, kun je je website continu optimaliseren en laten aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van de bezoekers.

Hulp nodig met je website?

Heb je een probleem met je website dat je ondanks deze blog niet opgelost krijgt? Of heb je advies nodig over hoe je het beste uit je website kunt halen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>