5 populaire content management systemen vergeleken: vind het CMS dat bij jouw website past! - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting
leestijd: 4 minuten · niveau: simpel

5 populaire content management systemen vergeleken: vind het CMS dat bij jouw website past!

5 januari 2024 Zoë Sluysmans

Als je van plan bent om met een CMS een website te bouwen, dan loont het zich om van tevoren de verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Want er zijn veel verschillende CMS-systemen, en ze zijn allemaal anders – je wil er liever niet midden in je project achter komen dat je een CMS hebt gekozen dat niet bij jouw website-plannen past.

Wij vergelijken in deze blog 5 populaire en bekende CMS-systemen met elkaar, om jou een handje te helpen bij het kiezen van een CMS dat bij jouw website past.

Welke CMS-systemen zijn er?

Er zijn tientallen content management systemen die je voor je website kunt gebruiken, maar er is maar een handjevol dat door anderen ook veel gebruikt wordt. Het voordeel van het gebruiken van een populair CMS is dat er meestal een reden is waarom het populair is: het zal populair geworden zijn omdat mensen er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast ben jij niet de enige die dat CMS gebruikt, dus als je tegen problemen aanloopt, is de kans groot dat iemand de oplossing al online geplaatst heeft.

De CMS-systemen die wij hier opnoemen, zijn dus niet alle systemen die er zijn, maar het zijn wel een paar van de bekendste. 

WordPress CMS logo

1. WordPress

WordPress is onze favoriet, en niet zonder reden: voor ons als webdevelopers is WordPress een perfecte combinatie van customizable (met de juiste code kunnen we met WordPress zo’n beetje alles maken) en gebruiksvriendelijk (onze klanten raken niet verdwaald in de achterkant van hun eigen mooie maatwerk website). Maar ook als je geen webdeveloper bent, kun je met WordPress je website maken.

WordPress kun je gebruiken voor veel soorten websites, van websites voor bedrijven tot blogwebsites tot webshops. Je kunt er eigenlijk alles mee maken, hoewel je er rekening mee moet houden dat zeer grote websites traag kunnen worden. Dan vereist het wat werk om ze weer snel te maken.

  • Prijs: Gratis.
  • Meest gebruikte CMS: Van elke 10 websites die je bezoekt, gebruiken er gemiddeld ongeveer 4 WordPress.
  • Thema’s: Met behulp van de duizenden WordPress-thema’s waar je uit kunt kiezen, kun je makkelijk de look van je website aanpassen. Voor de meeste mensen die door ons een website laten maken, maken wij voor de opmaak een maatwerk WordPress-thema. Dit betekent dat het bezoekersgedeelte (de “front-end”) van de website er volledig uitziet zoals jij wilt, maar op de achterkant van de website kun je gebruik maken van het WordPress-CMS. Best of both worlds!
  • Plugins: Door plugins op je WordPress-website te installeren, kun je extra functionaliteiten toevoegen aan je website. Veel van deze plugins zijn gratis en maken het mogelijk om veelgebruikte functionaliteiten of koppelingen makkelijk toe te voegen op je website.
Joomla CMS logo

2. Joomla

Joomla wordt aangeraden voor websites van bedrijven en magazines. Voor webshops is het echter minder geschikt.

  • Prijs: Gratis.
  • Thema’s: Net als WordPress maakt Joomla gebruik van thema’s waarmee je de look van de pagina’s op je website kunt aanpassen.
  • Beveiliging: Omdat Joomla vroeger veel gebruikt werd maar tegenwoordig wat minder, is dit content management programma minder vaak het slachtoffer van hackers.
  • Technische kennis nodig: Joomla wordt ervaren als minder overzichtelijk dan WordPress, dus het zal net wat langer duren om te leren hoe je Joomla moet customizen.
Drupal CMS logo

3. Drupal

Drupal is een populair CMS-systeem voor overheidsinstellingen en andere entiteiten die veiligheid belangrijk vinden. De beveiliging van Drupal is namelijk één van de sterkste punten.

  • Prijs: Gratis.
  • Beveiliging: Uit onderzoek blijkt dat Drupal een veiliger systeem is dan zowel WordPress als Joomla.
  • Modules: Je kunt de kernfunctionaliteiten van Drupal uitbreiden met modules (vergelijkbaar met de plugins van WordPress).
  • Ontwikkelaar nodig: Drupal-thema’s bestaan, maar de meeste Drupal-sites hebben een op maat gemaakt thema. Deze worden doorgaans gemaakt door webdevelopers.
  • Technische kennis nodig: De interface van Drupal wordt ervaren als moeilijk om te begrijpen.
Umbraco CMS logo

4. Umbraco

Umbraco staat bekend om zijn gebruiksgemak. Het CMS wordt voornamelijk gebruikt voor websites van bedrijven, groot en klein.

  • Prijs: Gratis, vanaf € 39 per maand voor de gehoste versie.
  • Gebruiksgemak: De interface van Umbraco is zeer makkelijk te gebruiken.
  • Apps: Je kunt de kernfunctionaliteiten van Umbraco uitbreiden met zogenaamde “apps”.
  • Hosting niet inbegrepen: Umbraco biedt de mogelijkheid om je website zelf te hosten of het bij hun hostingdienst onder te brengen. In de gratis versie van het CMS-systeem is hosting niet inbegrepen, terwijl dat bij veel andere systemen wel zo is.
Squarespace CMS logo

5. Squarespace

Squarespace is de afgelopen jaren flink gegroeid in populariteit, deels ook door hun wereldwijde marketing. Het is een simpel CMS dat makkelijk te gebruiken is voor niet-technische gebruikers. Squarespace is goed te gebruiken voor simpele websites (denk: blogwebsite, portfolio, lichtgewicht e-commerce-website), maar voor een grotere website kun je beter een ander CMS gebruiken.

  • Prijs: € 11,- per maand voor het basisplan. Let op: voor een e-commerce-website moet je een uitgebreider plan hebben!
  • Eenvoudig: Squarespace is minder flexibel dan de andere CMS-systemen in deze lijst. Maar omdat het een eenvoudiger CMS is, is het wel makkelijker voor niet-technische gebruikers om snel een website in elkaar te zetten. Door middel van een “drag and drop”-systeem kun je op basis van voorgedefinieerde blokken je eigen layouts kunt maken, of je kunt voorgedefinieerde layouts gebruiken.

Hoe kies ik een CMS-systeem?

Zoals je ziet, is de wereld van CMS-programma’s omvangrijk en veelzijdig. Als je een CMS kiest, houd er dan vooral rekening mee dat je er eentje uitkiest die past bij de website die je wil maken. Denk goed over de keuze na: het is meestal mogelijk om je website te verhuizen naar een ander CMS, maar de kans bestaat dat je een deel van je content en opmaak kwijtraakt. Houd dus je grootse toekomstplannen ook in je achterhoofd.

Veel succes met het maken van je website! We hopen dat we je wat op weg geholpen hebben.

Meer hulp nodig bij de keuze voor een CMS-systeem?

Leg ons je vragen voor en we helpen je graag met het maken van een keuze in het te hanteren CMS-systeem.

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>