6 tips voor het onderhouden van je WordPress-website - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting
leestijd: 5 minuten · niveau: simpel

6 tips voor het onderhouden van je WordPress-website

21 februari 2024 Zoë Sluysmans

Als je een website hebt, is het een goede gewoonte om aandacht te besteden aan het onderhoud van die website. Door regelmatig een handjevol stappen uit te voeren, zorg je ervoor dat je website snel en beveiligd blijft.

In dit artikel bespreken we een zestal tips voor het onderhouden van je WordPress-website.

Een opmerking voordat we beginnen: check voordat je je website gaat onderhouden of jij je website wel hoeft te onderhouden! Bij sommige hostingproviders is dit namelijk al in het hostingpakket inbegrepen (zoals dat bij ons ook het geval is). When in doubt: stuur je hostingprovider een mailtje.

Maak regelmatig een back-up

Onze eerste tip is om back-ups te maken van je website. Er kan namelijk van alles gebeuren met je website. Wat voorbeelden die wij wel eens langs zien komen: een onbedoelde aanpassing die niet meer teruggezet kan worden, een element dat per ongeluk verwijderd is geworden, een update die om welke reden dan ook niet goed verliep…

Wij raden dan ook aan om je website altijd te back-uppen vóórdat je de rest van het onderhoud van je website gaat doen. Als er dan iets misgaat bij het onderhoud, dan kun je simpelweg een versie van de website terugzetten van vóórdat het misging.

Voor de meeste WordPress-sites is het het handigste om WordPress-plugins te gebruiken om een back-up te maken. De WPBakery is bijvoorbeeld een bekende plugin voor het bouwen van een WordPress website. Deze plugins zijn meestal gratis (hoewel premium plugin-features vaak betaald zijn) en hebben als voordeel dat je automatisch back-ups kunt maken op vaste tijden. Wij raden aan om minstens elke week een back-up te maken van je website, en vaker als je vaak nieuwe content op je website plaatst.

Als je website al ergens gehost staat, kan het zijn dat je hostingprovider automatisch back-ups maakt van je website als deel van hun service. Informeer hiernaar bij hen (tip: vraag ook na of het geld kost om een back-up terug te zetten!).

Update naar de laatste versie

WordPress zelf en haar plugins brengen regelmatig nieuwe updates uit. Dit zijn meestal snelheids- of beveiligingsupdates. Up-to-date zijn met de WordPress-updates is cruciaal om je website veilig en snel te houden.

Om ervoor te zorgen dat je altijd de laatste versie hebt van alles wat je in WordPress gebruikt, zul je af en toe handmatig moeten updaten. Je vindt de updates in het menu van je back-end, onder het tabje ‘Dashboard’ en dan ‘Updates’. Wij updaten elke drie maanden en we raden jou aan om dat ook te doen.

Daarnaast is het belangrijk om de PHP-versie te updaten. PHP is de programmeertaal waar WordPress op draait, en ook hiervoor worden regelmatig updates uitgebracht. Je kunt vinden op welke PHP-versie je website draait onder ‘Gereedschap’ en dan ‘Sitediagnose’. Hoe je de PHP-versie updatet, hangt af van je hostingprovider. Vraag je hostingprovider naar meer informatie hierover!

Verwijder ongebruikte thema’s en plugins

Een vaak-genegeerde stap van het WordPress-onderhoud is het verwijderen van ongebruikte WordPress-thema’s en plugins. Dit is belangrijk omdat thema’s en plugins mee moeten laden als iemand je website bezoekt. Hoe meer plugins, hoe trager je website. En dat is zonde als je ze niet gebruikt. Het is best practice om ongebruikte thema’s ook te verwijderen.

Voordat je plugins zomaar gaat verwijderen, zouden we aanraden om de plugin in kwestie eerst te deactiveren en dan goed te checken of er iets breekt op je website. Misschien is deze plugin namelijk wél belangrijk. Als er inderdaad iets kapotgaat, kun je de plugin dan makkelijk weer activeren zonder dat je instellingen verliest.

Optimaliseer je database

In de database van je website wordt vaak onnodige informatie opgeslagen die je website langzamer maakt. Het optimaliseren van je database is dus ook een belangrijke stap naar het snel houden van je website.

Als je gevorderd bent in het managen van websites, kun je rechtstreeks optimaliseren in de database van je website. Maar er zijn makkelijkere manieren om je database te optimaliseren. De plugin WP Optimize, bijvoorbeeld, helpt je om periodiek je database op te schonen zonder dat je zelf in de database rond hoeft te wroeten.

Verder kun je ook je database optimaliseren door spam-reacties te verwijderen (of te voorkomen met reCAPTCHA of een anti-spam plugin) of door de hoeveelheid revisies te limiteren die een pagina of bericht kan hebben.

Maak je website sneller

We hebben in deze blog al een aantal manieren besproken om je website sneller te maken. Het is niet zonder reden dat dit onderwerp vaak terugkomt: klanten klikken je website namelijk weg als het laden te lang duurt, en trage websites krijgen daarnaast ook lagere posities in Google.

Gooi je website eens in de zoveel tijd eens in een snelheidschecker (wij gebruiken Google PageSpeed) en kijk wat voor verbeterpunten eruit komen. Verder hebben wij hier nog wat tips om de laadtijd van je website een handje te helpen.

Check of er broken links op je website zijn

Het komt nog wel eens voor dat een link op je website verwijst naar een pagina die niet meer bestaat. Misschien heb je een pagina verwijderd ergens, of verwees de link naar een andere website die uit de lucht is. Dan is de link een broken link geworden. Het is vervelend voor je gebruiker als ze op een veelbelovende link klikken en dan nergens uitkomen, en daarnaast is het slecht voor je positie in Google – het opsporen van deze kapotte links is dus van belang.

Gelukkig hoef je niet één voor één alle links op je website aan te gaan klikken om te kijken of ze nog werken – er zijn verschillende tooltjes waarmee je kunt checken op broken links. Wij gebruiken Dr. Link Check.

Check of alle gegevens nog kloppen

Een klein stapje om het onderhoud af te sluiten, maar niet minder belangrijk: ga af en toe eens na of alle gegevens op je website nog kloppen. Je wil bijvoorbeeld niet dat er een adres op je contactpagina staat terwijl je bedrijf daar niet meer zit. Of dat er nog een oud-collega op de ‘over ons’-pagina staat. Of dat prijzen niet meer kloppen. En als er op je website een PDF met algemene voorwaarden staat die nog uit 2015 stamt, is het misschien eens goed om te checken of dat allemaal nog up-to-date is.

Als je op zoek bent naar bepaalde specifieke tekst op je website, kun je in je zoekterm site:jouwwebsite.nl toevoegen om te zoeken naar tekst op alleen jouw website.

WordPress-onderhoud uitbesteden?

Over het algemeen is het onderhoud van je WordPress-website dus prima zelf te doen. Met onze tips kom je hopelijk al heel ver.

Maar als je er zelf desondanks niet helemaal uitkomt, of je er geen tijd voor hebt, of je een ingewikkelde website hebt, dan kun je altijd gebruik maken van een WordPress-onderhoud-service. Er zijn veel verschillende bedrijven waardoor je je website kunt laten onderhouden, waaronder wijzelf. Bij veel bedrijven wordt naast onderhoud ook hosting aangeboden.

Hulp nodig met je website?

Heb je een probleem met je website dat je ondanks deze blog niet opgelost krijgt? Of heb je advies nodig over hoe je het beste uit je website kunt halen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>