Wat is een SPF-record en wat heeft het te maken met e-mailbeveiliging? - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hostingwebmix – Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hostingWat is een SPF-record en wat heeft het te maken met e-mailbeveiliging? - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

Webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

leestijd: 1 minuten · niveau: simpel

Wat is een SPF-record en wat heeft het te maken met e-mailbeveiliging?

16 mei 2024 Daisy Essers
paper airplane

Waar staat de afkorting SPF voor?

SPF staat voor Sender Policy Framework. In het Nederlands noemen we het ook wel een afzenderbeleidskader. De naam verwijst naar het kader waarmee SPF-records werken om een beleid te voeren voor de aanpak van afzenders van e-mails. Een SPF-record bevat informatie over de afzender van een e-mail die gecontroleerd kan worden door ontvangers.

Wat is een SPF-record?

Een SPF-record is een record dat bij de DNS-records hoort. Het is een stukje informatie waarmee een ontvangende e-mailserver kan controleren of de afzender van een e-mail gemachtigd is om e-mails vanuit dat domein te verzenden. In een SPF-record staat een lijst met geautoriseerde IP-adressen die de mailserver kan opvragen en waarmee hij de verzender kan vergelijken om te controleren of alles in orde is.

Hoe werkt een SPF-record in de praktijk?

Een domeineigenaar stelt een lijst op met IP-adressen die gebruik mogen maken van het domein om e-mails te versturen. Deze lijst wordt als een ‘record’ toegevoegd aan de DNS-records van het domein. Wanneer vervolgens iemand een e-mail verstuurt, wordt in de e-mail meegegeven wie de e-mail verstuurt. De ontvangende partij controleert vervolgens of die ‘persoon’ in de lijst van SPF-records staat in de DNS-records van dat domein. Als hij in de lijst staat, is hij betrouwbaar; zo niet, dan worden er maatregelen genomen.

Wat zijn de voordelen van een SPF-record?

Het gebruik van SPF-records biedt verschillende voordelen met betrekking tot het veilig versturen en ontvangen van e-mails:

  1. Veilig e-mailverkeer met verificatie. Met een SPF-record weet je altijd dat je e-mail veilig wordt verstuurd en dat de ontvanger kan verifiëren dat je e-mail van een betrouwbare bron afkomstig is. Het voorkomt spam, spoofing en phishing doordat je het bewijs meestuurt van de afzender en dat deze betrouwbaar is.
  2. Bevordering van e-mailstandaarden. SPF bevordert e-mailauthenticatiestandaarden zoals DMARC. SPF maakt het mogelijk om met meer uitgebreide informatie te controleren of een e-mail is verstuurd door een betrouwbare bron.

Zou je meer willen weten over e-mailbeveiliging?

Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig naar e-mailbeveiliging, zoals DMARC of DKIM? Lees dan snel meer hierover in onze andere artikelen!

Hulp nodig met je website?

Heb je advies nodig over je eigen SPF-records? Of heb je een website waarvan het e-mailverkeer niet zo soepel verloopt? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>