Alles over DNS: wat is DNS en waarom is het belangrijk?
DNS is een essentieel onderdeel van ons internet en kun je zien als een soort telefoonboek. Het is de manier waarop de domeinnamen die we allemaal gewend zijn en begrijpen worden vertaald naar een IP-adres dat vindbaar is voor computers.
Waar staat de afkorting DNS voor?
DNS staat voor Domain Name System en vertaalt alle domeinnamen naar een IP-adres dat de computer begrijpt en kan vinden. Het Domain Name System verwijst naar het systeem waarmee domeinen worden vertaald naar IP-adressen. Een IP-adres kan bestaan uit een reeks letters en cijfers die computers kunnen begrijpen.
Hoe werkt DNS in de praktijk?
Wanneer je zoekt naar een website, typ je altijd de domeinnaam van de website in. Bij ons is dat bijvoorbeeld webmix.nl. Zodra je dit invult in de adresbalk, stuurt je computer een verzoek naar een DNS-server om het adres te zoeken dat daarbij hoort. Hiervoor wordt er eerst gekeken naar het Top-Level Domain dat bij het domein hoort, in dit geval ‘.nl’. Vervolgens gaat de verantwoordelijke server op zoek naar de registratie van de domeinnaam.
Je kunt het vergelijken met het opzoeken van een bedrijf in de telefoongids. Eerst zoek je naar de letter van het alfabet waar je het bedrijf zult vinden (voor DNS is dat het Top-Level Domain). Daarna ga je naar het bedrijf zelf op zoek. Bij het bedrijf staat niet alleen de naam, maar ook de contactgegevens en het adres vermeld. Bij DNS is het adres het IP-adres.
Is er een alternatief voor DNS en wat maakt het zo bijzonder?
Op dit moment zijn er geen echte alternatieven voor DNS. Er is wel al geëxperimenteerd met mogelijkheden buiten DNS om. Zo is er bijvoorbeeld een systeem gebouwd dat alle domeinnaamgegevens lokaal opslaat en controleert in een bestand. Dit kan echter al problematisch zijn vanwege de TTL van records.
De TTL is een waarde die wordt toegevoegd aan DNS-records om aan te geven hoelang een record in de cache van een DNS-server kan worden bewaard voordat het verloopt en vernieuwd moet worden. Wanneer je dus gebruik zou gaan maken van een lokaal opgeslagen bestand, zal daar een TTL-waarde aan vastzitten. Dat betekent dat de DNS-records met de domeinnaamgegevens ook kunnen komen te vervallen. Niet zo handig dus!
Ook zouden TXT-records geen onderdeel meer kunnen zijn van het systeem waarmee domeinnamen worden vertaald naar IP-adressen. TXT-records zijn een vitaal onderdeel van de infrastructuur van de werking van DNS. Met TXT-records regelen we e-mailauthenticatieprotocollen zoals SPF, DKIM en DMARC. Ook kunnen we er metadata mee opslaan, zoals contactgegevens en domeinverificaties voor het verifiëren van domeineigendom. Wanneer we geen gebruik meer zouden maken van DNS, zouden we daar een alternatief voor moeten zoeken dat waarschijnlijk heel erg omslachtig en complex is, terwijl DNS vooral betrouwbaar en schaalbaar is.
Waarom kan DNS niet zomaar vervangen worden?
Omdat we standaard DNS gebruiken, is het een systeem dat niet zomaar vervangen kan worden. Een alternatief zal er vast in de toekomst komen, maar op dit moment is DNS standaard ingebakken in de manier waarop wij het internet gebruiken. Er zijn verschillende records aan verbonden die we nodig hebben om gebruik te kunnen blijven maken van onze domeinen en de manier waarop we e-mails versturen. Het heeft ook een aantal voordelen waardoor het de standaard heeft kunnen worden:
- Gebruik van domeinnamen
We kunnen onze domeinnamen blijven gebruiken zoals we dat gewend zijn. Voor ons is het gemakkelijker om een naam te onthouden in plaats van een reeks getallen of een combinatie van getallen en letters. Dit maakt het internet toegankelijk voor iedereen. - Gebruik van verschillende ‘records’ is mogelijk
Door de manier waarop DNS werkt, is het mogelijk om verschillende records te koppelen aan een domeinnaam met een IP-adres. Je hebt bijvoorbeeld MX-records voor e-mailverwijzingen en CNAME-records voor aliasverwijzingen. - Snelle en betrouwbare toegang
DNS maakt het mogelijk om gebruik te maken van DNS-caching. Dat betekent dat wanneer je een website voor de eerste keer opzoekt, de server alle gegevens onthoudt en deze de volgende keer kan gebruiken om je nog sneller naar de website te brengen. Het DNS-systeem kan meerdere verzoeken per dag verwerken en biedt, dankzij de controles die DNS uitvoert, een betrouwbare manier om websites te bezoeken zonder uitval.
Zou je graag meer willen weten over andere records zoals SPF-records en DKIM?
Heb je het bovenstaande artikel gelezen en wil je graag meer weten over onderwerpen zoals DMARC, DKIM, SPF en DNS? Lees dan snel verder bij onze andere artikelen!