De voordelen van een CMS-systeem voor jouw website - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting
leestijd: 3 minuten · niveau: simpel

De voordelen van een CMS-systeem voor jouw website

3 januari 2024 Zoë Sluysmans

Als je een website aan het maken bent, zul je vast de term “CMS” al eens tegengekomen zijn. Of misschien niet, en staan wij op het punt om je een handig nieuw begrip te leren. In beide gevallen, welkom! In deze blog leggen we uit wat een CMS-systeem is en wat je eraan kan hebben bij het maken van je website.

Wat is een CMS-systeem?

CMS staat voor content management system (of content management systeem, afhankelijk van wie je het vraagt). Simpel gezegd is het een systeem dat ervoor zorgt dat je makkelijk de content van je website kunt aanpassen. Meestal heb je daar weinig kennis van HTML of andere technische kennis voor nodig.

De term “CMS-systeem” klopt eigenlijk niet: de “S” in “CMS” staat al voor “systeem”. Maar “CMS-systeem” wordt desondanks in de volksmond vaak gebruikt. En, omdat het eigenlijk best lekker bekt, zullen wij het in dit artikel ook zo blijven zeggen 😉

Hoe werkt een CMS-systeem?

De exacte functies van het CMS verschillen per systeem. (Later in dit artikel noemen we wat CMS-systemen; je zult zien dat er veel verschillende systemen zijn.)

Content management systems zijn ervoor gemaakt dat je, je raadt het, je content goed kunt managen. Ze zijn erop gebouwd dat je content in het beheerdersgedeelte van je website makkelijk terug te vinden en te organiseren is.

In de meeste gevallen werk je met een CMS in het beheerdersgedeelte alleen aan de inhoud van de website. Je tekst is dus simpele onopgemaakte tekst. Als je een bestand of afbeelding op je website wil plaatsen, wordt dat je vaak makkelijk gemaakt: je hoeft het bestand alleen maar met een knop te uploaden of je browser in te slepen (hoewel de werkwijze verschilt per CMS). Het CMS-systeem zorgt ervoor dat je onopgemaakte content opgemaakt op je website terechtkomt.

Een voorbeeld: je hebt op je website een mooie afbeelding staan. Nu wil je die afbeelding vervangen door een nog mooiere afbeelding. Zonder CMS-systeem zou je dat moeten regelen in de bestanden waarin de code van die pagina staat. Daar is kennis van HTML voor nodig.

Maar met een CMS-systeem hoef je je afbeelding meestal alleen maar te uploaden naar het systeem. Het systeem maakt de code voor je aan en zorgt ervoor dat de afbeelding op de webpagina komt te staan.

Afbeelding toevoegen in het WordPress-CMS

Het toevoegen van een afbeelding is met een CMS een stuk simpeler en georganiseerder dan met HTML! (Op de afbeelding: een behind-the-scenes in de galerij van onze eigen website. Wij gebruiken WordPress.)

Wat zijn de voordelen van een CMS-systeem?

Zoals genoemd zijn content management systems makkelijker te navigeren dan code. Dat helpt met je workflow bij het maken van de website. Een CMS-systeem is ook een goede optie als je weinig technische kennis hebt van websites, want het kost tijd om te leren hoe je een website programmeert – tijd die je niet of nauwelijks hoeft te investeren als je een CMS gebruikt.

Maar dat zijn niet alle voordelen van een CMS-systeem! Hieronder de belangrijkste voordelen.

  • Consistentie: De meeste CMS-systemen zijn erop ingericht dat de opmaak en lay-out van de website automatisch consistent blijft over verschillende pagina’s. Denk aan: lettertype, kleurenschema, ruimte tussen elementen in, etc. Jij kunt de opmaak van de pagina’s (meestal) zelf instellen, en dat is dan ook consistent door de website heen. Dat oogt netjes voor de gebruiker. En jij hoeft niet voor elke pagina de opmaak opnieuw te maken.
  • Responsiveness: Bij de meeste content management systems is het vrij makkelijk om je website er ook goed uit te laten zien op mobiel, of doet het systeem dat automatisch.
  • Focussen op de inhoud: Zodra je je CMS-systeem ingesteld hebt, heb je alle vrijheid om je puur te focussen op de inhoud van je website. 
  • Meerdere mensen tegelijkertijd: In veel content management systems kun je met meerdere mensen tegelijkertijd aan een website werken. Met code is dit niet altijd het geval en kan er dan iets stukgaan.
  • Jouw manier van werken: Of je nu verknocht bent aan de WYSIWYG-editor of liever met een visuele pagebuilder werkt, qua CMS-systemen is er voor ieder wat wils. En in CMS-systemen zoals WordPress kun je gebruik maken van thema’s en plugins om je workflow nog verder te customizen.
  • Open source systemen: Er zijn meerdere CMS-systemen die gebruik maken van open source software. Dit is vooral handig als je kennis hebt van programmeren; met open source software kun je namelijk naar hartenlust je CMS customizen. 
  • Dummy proof: CMS-systemen zijn vaak te customizen, zodat ze nog gebruiksvriendelijker zijn voor mensen zonder veel computer-ervaring.

Wat zijn de meest gebruikte CMS-systemen?

De voordelen en functies verschillen van CMS tot CMS. Het loont zich dus om je te verdiepen in de verschillende systemen. Zo kun je vervolgens beslissen welk CMS het beste aansluit bij wat jij nodig hebt.

Op dit moment zijn dit de meest gebruikte CMS-systemen:

  • WordPress 
  • Squarespace
  • Drupal
  • Joomla
  • Magento
  • Contentful
  • Zephyr
  • Umbraco

(Lees er meer over in ons artikel over de top 5 CMS-systemen.)

Wil je meer informatie over de verschillende CMS-systemen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke vraag of kwestie inzake CMS-systemen.
Laat ons gerust weten mocht je problemen ervaren!

Kom in contact

Wil je meer informatie over de verschillende CMS-systemen?

Wij helpen je graag met jouw specifieke vraag of kwestie inzake CMS-systemen. Laat ons gerust weten mocht je problemen ervaren!

?>