Domeinnamen | Wat wij daarin voor jou kunnen betekenen - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

Domeinnamen | Wat wij daarin voor jou kunnen betekenen

Het bouwen van een website start meestal met het kiezen van een domeinnaam. Deze is in veel gevallen gerelateerd aan een (merk)naam, dienst of product. Zonder domeinnaam is je website niet toegankelijk. Het is dan ook belangrijk dat het registreren van een passende domeinnaam goed gebeurt.

Natuurlijk kun je naar de (op het eerste gezicht) goedkoopste provider en daar je domeinnaam razendsnel laten vastleggen, maar dat is niet altijd de beste keuze. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Een domeinnaam registreren is de eerste stap naar online succes.

Het zou kunnen dat de domeinnaam die je hebt gekozen al bezet is. Of de provider wil gegevens van je hebben die jou niet bekend zijn, bijvoorbeeld voor het vastleggen van domeinnamen in het buitenland. Hoe stel je redirects en DNS-records in? En wat moet het op termijn gaan kosten?

Als je met dit soort problemen en vragen zit en je dan geen goede ondersteuning krijgt van je provider, kan goedkoop snel duurkoop worden.
Bij webmix ondersteunen en adviseren we je graag bij het registreren van domeinnamen. Sterker nog: wij nemen je het hele proces graag uit handen!

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam (in het kort: domein) kun je zien als een adres, maar dan voor een website. Om naar een bepaalde website te navigeren, vul je de domeinnaam op de adresbalk van je internetbrowser in. Net als dat een huisadres bestaat uit een straatnaam en huisnummer, bestaat een webadres uit een naam en een domeinextensie (topleveldomein of TLD). De naam heeft doorgaans betrekking op een merk- of eigennaam, een product of een dienst. De extensie zegt in veel gevallen iets over het land of doel waar de website zich op richt, al worden domeinextensies steeds ‘exotischer’. Je hebt meer dan duizend domeinextensies.

Voorbeelden voor domeinextensies die een land aanduiden:

  • .nl voor Nederland;
  • .de voor Duitsland;
  • .be voor België;
  • .se voor Zweden;
  • .uk voor het Verenigd Koninkrijk.

Denk bij veelvoorkomende- of ‘exotischere’ domeinextensies die betrekking hebben op doeleinden aan:

  • .com voor bedrijven;
  • .store voor winkels;
  • .org voor organisaties;
  • .net voor netwerken;
  • .io voor Multiplayer-spellen en ICT-bedrijven (alhoewel oorspronkelijk bedoeld voor Britse eilanden in de Indische Oceaan).

Enkele extensies worden uitsluitend gebruikt door overheidsinstanties of onderwijsinstellingen. Denk hierbij aan een extensie als .edu.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van namen en domeinextensies die samen een domeinnaam vormen:

NaamDomeinextentieDomeinnaam
webmix.nlwebmix.nl
voorbeeld.comvoorbeeld.com
organisatie.orgorganistatie.org
web.shopweb.shop
janjansen.designjanjansen.design

Wanneer wij een domeinnaam voor je registreren, ben jij vanaf dat moment de officiële eigenaar van dat domein. Verder heb je er geen omkijken naar, omdat wij de domeinnaam voor je zullen beheren.

Wil je graag weten wat daar bij komt kijken? Lees dan gerust verder.

Weet je al wat je domeinnaam gaat worden? Of heb je een spontane ingeving? Bekijk dan snel onze tarieven en laat ons je zorgen uit handen nemen.

Bekijk tarieven

DNS en IP-adressen

Domain Name System (DNS)- en Internet Protocol (IP)-adressen

Je domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. Dat is het adres van de server waarop jouw website wordt gehost. Het instellen van de juiste verwijzingen naar deze server gebeurt door middel van het Domain Name System. Dit systeem is de brug tussen de bezoeker van je website of ontvanger van je e-mailbericht en de server waarop jouw website wordt gehost.

Door de juiste DNS-records in te stellen, zorgen we ervoor dat je website en e-mailberichten overal ter wereld bereikbaar zijn. Ook wanneer je e-mail via een externe server of partij loopt, bijvoorbeeld via Microsoft365 (Outlook), zorgen wij ervoor dat e-mailberichten van je website correct bij je binnenkomen.

Doorverwijzingen en aliassen

Steeds meer bedrijven maken gebruik van meerdere domeinnamen om het aantal bezoekers van hun website te vergroten. Zo kunnen verschillende domeinen doorverwijzen naar één hoofddomein, namelijk het domein waar je website op draait.

Die doorverwijzingen stellen wij voor je in. Ook je e-mailberichten kunnen vanuit diverse domeinnamen worden doorgestuurd naar je hoofddomein.

Website verhuizen

Heb je al bij een andere aanbieder een domeinnaam geregistreerd en wil je hem naar ons verhuizen? Ook dat doen we graag voor je! Je betaalt dan enkel de jaarlijkse kosten voor de domeinnaam.

Let op: Heb je pasgeleden een domein geregistreerd bij een andere provider? Dan kan het tot 60 dagen duren voordat je het domein kunt verhuizen. Ben je van plan om diverse domeinnamen bij je hostingpartij onder te brengen? Leg de domeinnamen dan niet zelf vast, maar laat je hostingpartij dat doen. Zo voorkom je dubbele kosten.

 

Domeinnaam Tarieven

Zoals we al eerder schreven: goedkoop is soms duurkoop. Sommige providers bieden bijvoorbeeld aan dat je het eerste jaar korting krijgt, maar dan blijkt later dat het om een contract gaat waar je meerdere jaren aan vastzit. Andere aanbieders zijn goedkoop, maar leveren geen tot weinig support.
Bij webmix communiceren we transparant over de kosten en nemen we alle zorgen bij je weg als het gaat om het beheren van je domeinnaam en het instellen van DNS-records en aliassen.

Het beheren van je domeinnaam of domeinnamen gaat vaak gepaard met hosting. Meer informatie over ons hosting- en onderhoudsabonnement lees je in ons artikel WordPress hosting en onderhoud.

Staat het tarief van de door jouw gewenste domeinnaam er niet tussen? Neem dan contact met ons op, we voegen hem graag voor je toe.

DomeinextensieTarief (per jaar)
.nl€24,75
.be€30,25
.com€30,25
.de€30,25
.es€30,25
.it€30,25
.fr€30,25
.dk€30,25
.eu€30,25
.at€35,75
.lu€35,75
.se€41,25
.online€41,25
.shop€43,95
.pt€52,25
.ch€52,25
.store€57,75

Domeinnaam Registreren

Weet je al welke domeinnaam het gaat worden en wil je hem zo snel mogelijk laten vastleggen? Of ben je benieuwd naar onze mening en eventuele suggesties? Doe dan een aanvraag via onderstaand formulier.

Advies nodig?

Vind je het kiezen van een passende domeinnaam lastig en het kiezen van meerdere domeinnamen al helemaal? We helpen je daar graag persoonlijk bij en maken alles voor je gereed. Ook al je vragen over kosten, mogelijkheden en veiligheid beantwoorden we graag!