Hoe boost je website-snelheid met caching plugins?
Voor een website is snelheid van levensbelang. Als het te lang duurt voordat een website geladen is, haken bezoekers namelijk af – en zo loop je dus potentiële klanten mis.
De website-snelheid is dus iets belangrijks om op te focussen bij de optimalisatie van je website. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om te werken aan die snelheid. Vandaag hebben we het over een oplossing specifiek voor WordPress-websites, namelijk: het inzetten van plugins om de caching van je website te beheren.
Wat is website-caching?
Voordat we je de betekenis van caching uit kunnen leggen, moet je eerst begrijpen hoe het laden van een webpagina werkt. Als een bezoeker een pagina op jouw website bezoekt, moet alles wat er op die pagina staat eerst laden. Achter de schermen wordt er vanuit je bezoeker een verzoek naar de server gestuurd. Dat moet gebeuren voor elk element op de pagina.
De website vraagt dus eigenlijk aan de server: “Hé, mag ik een titel laten zien? Mag ik een stukje tekst laten zien? Mag ik een paar afbeeldingen en een menu en een footer?” De server verwerkt dan dit verzoek en stuurt de gevraagde gegevens naar de browser van de bezoeker. Zodra dit is gebeurd, is de pagina “klaar met laden”.
Hoe ingewikkelder of zwaarder de pagina, hoe meer verzoeken. En hoe meer verzoeken, hoe langer het duurt om de pagina te laden. En dat is, zoals eerder uitgelegd, een probleem.
Dat is waar caching een oplossing biedt. Caching zorgt er namelijk voor dat de browser van je bezoeker niet telkens een nieuw verzoek naar de server hoeft te sturen als diegene dezelfde pagina opnieuw bezoekt. De gegevens van die pagina worden “onthouden” in de cache en worden vanuit daar opgehaald, in plaats van vanuit de server. Dit zorgt ervoor dat de pagina veel sneller laadt.
Wat is een caching plugin?
Voor WordPress-websites is het simpel om de cache van je website in te stellen. WordPress werkt namelijk met plugins. Dit zijn kleine programmaatjes waarmee je makkelijk extra functionaliteiten aan je website kunt toevoegen. Je hebt plugins voor zo’n beetje alles, en ook voor caching.
Welke caching plugins zijn er?
De wereld van WordPress cache plugins is uitgebreid. Om deze blog op een enigszins-leesbare lengte te houden, lichten we alleen de plugins voor WordPress toe die wij veel zien langskomen – maar weet dat er veel meer caching plugins zijn die kunnen passen bij je website.
LiteSpeed
LiteSpeed Cache is een gratis plugin die wij veel gebruiken. Het bevat een uitgebreide hoeveelheid settings voor je cache, waaronder ook image optimization, wat niet door alle caching plugins aangeboden wordt. Het nadeel van LiteSpeed is dat je het alleen kan gebruiken op servers die er compatible mee zijn.
WP Rocket
WP Rocket is een plugin die vanaf € 59,- per jaar aangeboden wordt. WP Rocket staat voornamelijk bekend om haar beginner-friendliness en snelle setup. Daarnaast is WP Rocket uitgebreid in haar functionaliteiten en is het compatible met alle WordPress-sites.
Verdere opties
Naast WP Rocket en LiteSpeed zijn de volgende plugins populair:
• Cache Enabler
• W3 Total Cache
• WP Super Cache
• WP Fastest Cache
• Hyper Cache
Hoe kun je caching plugins toepassen op jouw website?
Het instellen van een caching plugin op een WordPress-website is heel simpel. Hieronder beschrijven we de stappen.
Stap 1: Kies een plugin
Voordat je een plugin kunt gaan instellen, moet je er eentje kiezen. Hierboven hebben wij de plugins opgenoemd die wij het meeste zien, maar er zijn veel meer opties.
Stap 2: Installeer de plugin
Navigeer in de backend van je website naar “Plugins” en klik op “Nieuwe plugin”. Daar zoek je naar de plugin van jouw keuze en klik je op “Installeren”. Hierna activeer je de plugin.
Stap 3: Cache settings instellen
Afhankelijk van de plugin zul je óf vanuit “Plugins” naar de settings kunnen navigeren, óf de settings van de nieuwe plugin staat in het menu erbij.
Op basis van alles wat we net verteld hebben, is waarschijnlijk je eerste reactie om alle settings aan te zetten. Hoe meer snelheid voor je website, hoe beter, toch?
Maar de ervaring leert dat dingen nog wel eens slechter gaan werken op je website als je alle settings aanzet. Dan is je website wel sneller, maar wordt je website moeilijker om te gebruiken, en dan haken bezoekers ook af. Check dus wat voor effect de settings hebben op je website.
Elke website heeft andere dingen nodig qua cache, dus het is moeilijk om hier te zeggen wat jouw website precies nodig heeft. De documentatie van je gekozen plugin is meestal een goede plek om te starten als je wil uitzoeken welke settings passen bij jouw website (zie bijvoorbeeld de “Beginner’s guide” van LiteSpeed).
Stap 4: Check je website
Nadat je de instellingen ingesteld hebt, zul je je website grondig moeten checken om te kijken of alle functionaliteiten nog werken. Check niet alleen of alles er goed uitziet, maar check ook of interactieve elementen nog werken – voorbeelden van zo’n elementen: formulieren, pop-ups, doneerpagina’s, effecten op pagina’s, etc. Check bij een webshop goed of je de weg van productpagina naar afrekenen nog kunt afleggen.
Extra tip voor het werken aan je website
Als je cache hebt ingesteld op je website, betekent dat dus dat een oudere versie van je website opgeslagen wordt en getoond wordt aan je bezoekers. Dit geldt ook voor de versie van de website die jij zelf ziet!
Als je bezig bent met aanpassingen maken aan je website, kan het dus zijn dat deze aanpassingen niet meteen zichtbaar zijn voor jezelf. Zorg er dus voor dat je de cache leegt (ook hier zijn instellingen voor) als je bezig bent met aanpassingen maken aan je website. En als je dat niet handig vindt, kun je ook je caching plugin tijdelijk deactiveren.