Website optimalisatie | Hoe kan ik mijn website verbeteren? - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

Website optimalisatie | Hoe kan ik mijn website verbeteren?

Je kent het vast wel: je bent dringend op zoek naar iets, gaat naar de website waar je het denkt te kunnen vinden en … niets! Ja, een laadicoontje waar geen eind aan lijkt te komen. Zelfs online kun je in de ‘file’ staan. En wie weet, hebben mensen met jouw website een soortgelijke ervaring. Heel vervelend, maar er is gelukkig iets aan te doen!

Een trage website kan echt niet meer.

Het optimaliseren van de laadtijd van je website is van groot belang. Je bezoekers zijn anders zo weer weg en je vindbaarheid in zoekmachine, zoals Google, neemt af. Een kortere laadtijd kun je al snel bereiken met een goede hosting provider en een stabiele netwerkverbinding. Nog steeds niet snel genoeg? Dan kun je nog een aantal zaken optimaliseren.

Waarom is mijn website traag?

Een trage website kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is je eigen internetverbinding. Is deze stabiel? Dan is een korte laadtijd van je website voornamelijk afhankelijk van de hosting en de optimalisatie van je afbeeldingen, video’s en caching.

Wat zijn de nadelen van een lange laadtijd?

Een paar seconden langer wachten op het laden van een website lijkt misschien nog niet zo’n ramp. Maar zeg nou zelf: kun jij altijd het geduld opbrengen om te wachten? Tegenwoordig moet alles ‘snel, sneller, snelst’ en haken bezoekers al af als de website na een aantal seconden nog steeds niet geladen is. Bovendien is je website naarmate hij langer moet laden minder goed vindbaar. Een zoekmachine rekent jouw website namelijk af op een langere laadtijd.

Hoe kan ik mijn website verbeteren?

Als je wilt weten wat je zelf kunt doen om je website en de vindbaarheid ervan te verbeteren, maar ook wat wíj voor jou en je website kunnen betekenen, lees dan snel verder!

Hosting

Zoek allereerst een goede, snelle en betrouwbare hostingprovider. Die zorgt er namelijk voor dat de server sneller reageert, waardoor de laadtijd automatisch afneemt. Daarnaast monitoren goede hostingproviders je website continu en geven ze je een seintje wanneer de website overbelast raakt. Indien nodig schalen ze vervolgens de resources bij.

Er zijn ook hostingproviders, zoals webmix, die je website technisch onderhouden. Zo voorzien ze je website van updates, reparaties en (pre)caching om ervoor te zorgen dat hij optimaal presteert. Wat caching is, leggen we je straks uit.

Website hosten bij webmix
Website optimaliseren
Optimalisatie van afbeeldingen en video’s voor je website

Afbeeldingen en video’s van hoge kwaliteit hebben vaak grote bestandsformaten. Wanneer deze bestanden niet op de juiste manier worden ingeladen, heeft dat een langere laadtijd tot gevolg. De schermresolutie en het apparaat waarmee een gebruiker je website bezoekt, spelen daarbij een belangrijke rol.

We geven even een voorbeeld: wanneer iemand met een Android-telefoon en een kleine schermresolutie je website bezoekt, worden andere bestandstypes* en resoluties** ingeladen dan wanneer iemand dat doet met een MacBook en een IPS-/Retina-scherm (dubbele pixeldichtheid). Daarnaast is het voor mensen die je website op een mobiel bekijken niet handig wanneer ze automatisch een video te zien krijgen, want dat kost alleen maar data (en dus geld). De oplossing is een plaatsvervangende afbeelding (ofwel placeholder).

Het inladen van verschillende bestandstypes gebaseerd op de schermresolutie, is dus bepalend voor de laadtijd van jouw website. Het liefst wil je een zo klein mogelijk bestandsformaat met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. Bij ons project Clou speelt deze website-optimalisatie een grote rol.

*Onder bestandstype verstaan we de lettercombinatie aan het eind van de bestandsnaam. Voor afbeeldingen heb je deze extensies: .jpg, .png en .webp, en voor audio- en videobestanden: .mp4, .ogv en .webm.

** Onder resolutie verstaan we de afmeting in pixels van een scherm of afbeelding. Een HD-scherm heeft bijvoorbeeld een resolutie van 1920 X 1080 pixels. En verder speelt pixeldichtheid een rol. Een standaard scherm heeft een pixeldichtheid van 72 ppi, een Retina- of IPS-scherm heeft een pixeldichtheid van 144 ppi.

Caching als website optimalisatie

Caching is het tijdelijk opslaan van gegevens om te zorgen voor een snellere laadtijd. Wanneer je een website voor de tweede keer bezoekt, zul je (meestal) merken dat deze een stuk sneller laadt. Dat komt doordat internetbrowsers (Google Chrome, Internet Explorer etc.) tijdelijk de gegevens van een website opslaan. Dat is leuk, maar als website-eigenaar wil je natuurlijk dat jouw website al bij het allereerste bezoek snel en gemakkelijk toegankelijk is. En ja, ook dat is mogelijk!

Je kunt namelijk gebruikmaken van server-side caching. Dit houdt in dat gegevens worden opgeslagen op de server, waardoor ze sneller aan een gebruiker ‘geserveerd’ kunnen worden. Het gebruik van caching heeft veel voordelen, met het verkorten van de laadtijd als voornaamste voordeel. Bij webmix maken we gebruik van LiteSpeed Cache, een koploper op het gebied van caching. Hiermee zorgen we er niet alleen voor dat gegevens worden opgeslagen, maar comprimeren we ook de noodzakelijke bestanden van je website.

Website Optimaliseren door webmix
Cronjobs

Tot slot voeren we bij webmix elke dag, na middernacht, een scriptje uit dat elke pagina van jouw website bezoekt en deze klaarstoomt om de dag erna optimaal te presteren. Een bewust tijdstip om de serverload van je website te verspreiden.

Elke pagina die men op onze server bezoekt, is ’s nachts al eens bezocht, waardoor altijd een gecachte variant beschikbaar is. En dat zorgt ervoor dat onze hosting optimaal presteert.

Benieuwd of jouw website te optimaliseren valt?

Wij maken van jouw website’s prestatie onze uitdaging. Vraag ons vrijblijvend om een advies hoe wij jouw website kunnen optimaliseren.