Hoe schrijf ik een SEO geoptimaliseerde ALT tekst? | Webmix.nl
leestijd: 5 minuten · niveau: simpel

Hoe schrijf ik een SEO geoptimaliseerde ALT tekst?

12 maart 2024 Cliff Demandt

Een alt tekst, kort voor alternatieve tekst, is een cruciaal onderdeel van webdesign en zoekmachineoptimalisatie (SEO) dat vaak over het hoofd wordt gezien. Wat houdt een ALT-tekst in en hoe schrijf je zelf voor SEO en gebruikers geoptimaliseerde ALT-teksten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen, zodat jij precies weet hoe je een goede ALT tekst schrijft voor afbeeldingen. 

Waar moet ik op letten bij het schrijven van een goede ALT tekst?

Een ALT tekst is de omschrijving van een foto of afbeelding die wordt meegegeven door een website-eigenaar. Zoekmachines zoals Bing en Google kunnen afbeeldingen niet lezen, in plaats daarvan wordt de ALT tekst door de zoekmachines gelezen om de pagina beter te begrijpen.

Het toevoegen van een ALT-tekst aan een afbeelding biedt twee grote voordelen. Als eerste wordt de website toegankelijker voor iedereen, een screenreader leest de ALT tekst voor aan mensen met een visuele beperking. Daarnaast heeft het een positief effect op de zoekmachineoptimalisatie van jouw website. Het kan echter lastig zijn om een goede ALT tekst te schrijven, want welke richtlijnen moet je in gedachte houden? Hieronder noemen we 5 elementen die ervoor zorgen dat jij altijd een SEO geoptimaliseerde en gebruiksvriendelijke ALT tekst kunt instellen.

Bepaal het doel van je afbeelding

Voordat je begint met het optimaliseren van de ALT teksten, zul je eerst het doel van de afbeelding moeten bepalen. De verschillende doelen van een afbeelding kunnen zijn: sfeer, aanvulling op de inhoud of een specifieke functie.

 • Bij sfeerbeelden houden we de ALT tekst van een afbeelding zo kort mogelijk. Voeg daarnaast de belangrijkste zoekwoorden op de pagina toe, zodat het een positief effect heeft op de SEO optimalisatie. Sommige bedrijven kiezen ervoor om de ALT tekst bij een sfeerbeeld leeg te laten. Echter, voor het verbeteren van de online vindbaarheid van jouw website is dit geen handige zet. Hou het dus kort en focus je op de belangrijkste zoekwoorden van de pagina.
 • Als de afbeelding als aanvulling op de inhoud dient, is er een duidelijke relatie tussen de tekst en afbeelding. De ALT tekst is dan een duidelijke beschrijving van deze relatie en van de inhoud van de afbeelding. Optimaliseer deze ALT tekst door ook hier zoekwoorden in mee te nemen.
 • Met een functionele afbeelding bedoelen we een knop waarmee je bijvoorbeeld naar een andere pagina of ander artikel gaat. De afbeelding voegt op het gebied van inhoud niets toe aan de pagina, toch kun je deze ALT tekst ook optimaliseren. Beschrijf in de ALT tekst waar de knop naar toe gaat, bijvoorbeeld: “lees ook deze blog over …”. Op deze manier verwerk je ook nog een zoekwoord in de ALT code en is meteen duidelijk wat de functie van de knop is.

Voeg sterke zoekwoorden toe aan je ALT tekst

Het belangrijkste doel van een ALT tekst is het beschrijven van de inhoud en het doel van de SEO afbeeldingen. Sterke zoekwoorden kunnen de relevantie van de afbeelding vergroten voor zoekmachines. Echter, zorg wel dat het op een natuurlijk en relevante manier gebeurd. Voorkom daarnaast duplicaten binnen de ALT teksten. Elke afbeelding is anders en heeft een andere inhoud, beschrijf de unieke content en gebruik geen ALT tekst vaker dan één keer. Wil je een afbeelding vaker laten terugkomen op de website, maar telkens met andere ALT-teksten? Dan zul je de afbeelding opnieuw moeten uploaden voor elk apart gebruik.

Hoeveel tekens mag mijn ALT tekst bevatten?

Bij het schrijven van een ALT tekst volgens de SEO-richtlijnen let je op het aantal tekens. De richtlijn hiervoor is maximaal 143 tekens, zorg er vooral voor dat de ALT tekst niet te lang is. Een te lange ALT tekst wordt niet goed weergegeven, waardoor wellicht een deel van de beschrijving wegvalt in de zoekmachine. Daarentegen is een te korte ALT tekst ook niet optimaal, gebruik minimaal twee à drie woorden om de afbeelding te beschrijven.

Belangrijkste informatie eerst

Door de belangrijkste zoekwoorden aan het begin van de ALT tekst te plaatsen, wordt de relevantie van de afbeelding vergroot en wordt deze beter geïndexeerd door zoekmachines. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat sommige schermlezers alleen de eerste woorden van een ALT tekst voorlezen aan gebruikers. Hierdoor kan de rest van de tekst mogelijk niet als relevant worden beschouwd. Door de essentiële informatie en zoekwoorden aan het begin van de ALT tekst te plaatsen, zorg je ervoor dat gebruikers met behulp van schermlezers de belangrijkste details en context van de afbeelding begrijpen, wat de toegankelijkheid van je website verbetert en de gebruikerservaring optimaliseert.

Zorg voor relevantie

Een relevante beschrijving van de inhoud van de afbeelding is van belang om de toegankelijkheid van je website te verbeteren. De ALT tekst moet niet alleen beschrijvend zijn, maar ook relevant zijn voor de specifieke context waarin de afbeelding wordt gebruikt op de pagina. Wanneer een ALT tekst relevant is voor de context van de pagina, helpt het gebruikers om de relatie tussen de tekstuele en visuele inhoud beter te begrijpen. Dit vergroot niet alleen de bruikbaarheid van je website voor gebruikers, maar kan ook bijdragen aan een betere indexering van je pagina’s en afbeeldingen door zoekmachines.

Voorbeelden van doeltreffende (en minder geslaagde) ALT teksten

Hoe ziet een goede ALT tekst er nu precies uit? Hieronder hebben we verschillende voorbeelden genoemd, probeer zelf maar eens te raden welke doeltreffend zijn en welke minder geslaagd zijn.

 1. Lekker eten
 2. Stapel boeken op een houten tafel
 3. Een moderne wolkenkrabber met glazen gevel en reflecties
 4. Image26423

De ALT teksten 1 en 4 zien we liever niet terug op jouw website en we leggen je uit waarom. Beide beschrijvingen zijn vaag, niet beschrijvend en brengen het doel van de afbeelding niet duidelijk over.

De ALT teksten 2 en 3 geven specifieke details en een nauwkeurige beschrijving. Bij het lezen van de ALT tekst heb je meteen een goed beeld in je hoofd van de afbeelding en wat erop weergegeven wordt.

Welke tips hebben wij voor jou bij het schrijven van een goede ALT tekst?

Om de puntjes op de i te zetten, hebben wij nog een aantal tips die kunnen helpen bij het schrijven van een goede ALT tekst:

 • Hou het kort
 • Vermijd woorden als: ‘afbeelding van’
 • Gebruik zoekwoorden
 • Zorg voor relevantie
 • Beschrijf nauwkeurig

Hulp nodig met je website?

Heb je een probleem met je website dat je ondanks deze blog niet opgelost krijgt? Of heb je advies nodig over hoe je het beste uit je website kunt halen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>