404 foutmelding op mijn website, hoe los ik dit op? - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hostingwebmix – Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting404 foutmelding op mijn website, hoe los ik dit op? - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

Webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

leestijd: 5 minuten · niveau: simpel

404 foutmelding op mijn website, hoe los ik dit op?

26 maart 2024 Bart Queis

In de online wereld is de 404-foutmelding een veelvoorkomend probleem, maar wat houdt het eigenlijk in en hoe los je het op? In deze blog duiken we dieper in op de 404-foutmelding, wat het veroorzaakt en hoe je het kunt oplossen. Leer meer over tools zoals Ahrefs, Semrush en Google Search Console die jou kunnen helpen bij het optimaliseren van je website. Kom meer te weten over hoe je een error 404 kunt oplossen en verbeter de gebruikservaring van je website.

Wat houdt de 404 foutmelding in?

Een 404-foutmelding, ook wel bekend als ‘error 404’ of ‘pagina niet gevonden’, treedt op wanneer een pagina niet beschikbaar is. Er zijn verschillende redenen waarom een pagina niet meer gevonden kan worden. Allereerst kan de gevraagde pagina volledig verwijderd zijn van de server, bijvoorbeeld als onderdeel van een website-upgrade of verwijdering van verouderde inhoud. Een andere mogelijke oorzaak is een aanpassing van de URL van de pagina, waardoor de oorspronkelijke URL niet langer geldig en in gebruik is. Daarnaast kan een typfout in de ingevoerde URL leiden tot een 404-fout. Zelfs kleine afwijkingen, zoals een spelfout of een ontbrekend streepje, kunnen resulteren in een pagina met de foutcode 404. Tenslotte kan het ook gerelateerd zijn aan technische problemen, zoals een server die overbelast is of een gebrek aan verbinding tussen de browser en de server.

404 foutmelding op computer

Hoe kun je een 404 foutmelding opsporen?

Een 404 foutmelding verstoort de gebruikerservaring op je website en kan leiden tot het verlies van waardevolle bezoekers. Daarnaast kan het leiden tot een slechtere ranking in Google, wat uiteindelijk weer negatief bijdraagt aan het verkeer op je website.

Natuurlijk wil je daarom zo snel mogelijk 404 pagina’s opsporen en oplossen, maar hoe pak je dit aan? Er zijn een aantal tools die je kunt gebruiken om 404 pagina’s te detecteren, zoals Ahrefs, Semrush en Google Search Console.

Ahrefs

Marketeers en SEO-specialisten gebruiken Ahrefs als een alles-in-één SEO tool om inzicht te krijgen in de prestaties van websites. De tool wordt vooral veel gebruikt om strategieën te ontwikkelen die de online zichtbaarheid kunnen vergroten. Naast het bieden van informatie over backlinks, concurrenten en zoekwoorden, heeft Ahrefs ook een functie genaamd ‘Site Audit’.

Met de functie ‘Site Audit’ in Ahrefs kun je je website grondig laten scannen op fouten en problemen, zoals 404 errors. Start een audit van je website en Ahrefs zal alle pagina’s van je website doorlopen en eventuele fouten identificeren. Na het voltooien van de audit, krijg je een gedetailleerde lijst te zien van alle pagina’s waar fouten optreden. Zo kun je snel de 404 pagina’s zien en vervolgens actie ondernemen om deze op te lossen.

Semrush

Semrush is ook een uitgebreide marketingtool die wordt ingezet voor zoekmachineoptimalisatie en andere marketingactiviteiten. Net als Ahrefs, heeft Semrush een ‘Site Audit’ functie, waarmee je een volledige website kunt scannen op technische fouten. De tool geeft je een volledig rapport met de URL’s van pagina’s waar een 404 foutcode optreedt. Aan de hand hiervan kun je de fouten identificeren en oplossen.

Google Search Console

Met Google Search Console, een gratis tool, kun je zoekresultaten controleren en optimaliseren. Ook biedt het handige functies waarmee je de prestaties van je website kunt bijhouden en verbeteren. Om 404 foutmeldingen op te lossen met Google Search Console, moet je eerst je website verifiëren binnen Google Search Console en toegang krijgen tot het account dat is gekoppeld aan jouw website. Vervolgens vind je bij het ‘dekking’ gedeelte een overzicht van alle crawl-fouten, waaronder 404 errors. Loop deze lijst na om de fouten te controleren en corrigeren.

Voorbeeldpagina Google Search Console

3 eenvoudige stappen om de 404 foutmelding op te lossen.

Wanneer je als websitebeheerder of eigenaar geconfronteerd wordt met een 404 foutmelding, kan dit frustrerend zijn. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om deze foutmelding op te lossen en de gebruikservaring van je website te verbeteren. Lees hier drie eenvoudige stappen om de 404-foutmelding aan te pakken: het wissen van je cache, het bijwerken van de permalinks van je website en het gebruik van een 301 redirect. Met deze stappen kun je jouw website weer soepel laten draaien en bezoekers behouden.

Stap 1. Wis je cache.

De cache is een tijdelijke opslagplaats voor gegevens die vaak worden gebruikt om zo de laadtijd van een website te versnellen. Een verouderde cache kan ervoor zorgen dat een 404 error getoond wordt. Door je cache te wissen in je webbrowser, verwijder je de verouderde data en kan het probleem verholpen zijn. De cache wissen of opschonen kan eenvoudig in je webbrowser, ga naar de instellingen en zoek naar ‘browsegegevens wissen’ of ‘cache legen’. Volg vervolgens de instructies die de webbrowser je geeft en refresh de 404-pagina. Meer weten over caching? Lees dan ook onze blog over caching.

Stap 2. Werk de permalinks bij van je website.

Permalinks zijn eigenlijk de vaste webadressen van al je pagina’s en berichten op je website. Als je besluit om de manier waarop deze adressen zijn gestructureerd te veranderen, kan dat soms ervoor zorgen dat bezoekers op je site tegen een probleem aanlopen: ze krijgen een ‘404 error’, wat betekent dat de pagina die ze proberen te bereiken niet gevonden kan worden. Gelukkig is er een vrij eenvoudige oplossing voor dit probleem. Je kunt de permalinks aanpassen via de instellingen van je website. Zorg ervoor dat de nieuwe structuur die je kiest overeenkomt met de oude, en sla de wijzigingen op. Op die manier worden alle links op je website bijgewerkt naar de nieuwe structuur, en kunnen bezoekers weer zonder problemen door je site navigeren.

Stap 3. Gebruik een 301 redirect.

Een 301 redirect is een permanente omleiding van de ene URL naar een andere URL. Vaak wordt een 301 redirect ingesteld wanneer een pagina verwijderd of verplaatst is naar een andere locatie. Redirects kunnen worden ingesteld via een plug-in of via een ‘htaccess’ bestand op je webserver. Met correct ingestelde redirects worden bezoekers meteen doorgestuurd van de oude URL, naar de nieuwe pagina. De 404 foutmelding is hierdoor meteen verholpen.

Google Search Console pagina

Hoe voorkom je 404 foutmeldingen in de toekomst?

Nu je alle bestaande 404 fouten hebt opgelost, wil je natuurlijk ook voorkomen dat er in de toekomst nieuwe fouten ontstaan. Om 404 foutmeldingen in de toekomst te voorkomen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen en tools die je kunt inzetten. Een van de eerste stappen is het regelmatig monitoren van de rapporten in Google Analytics en Google Search Console om te zien welke pagina’s op je website veel verkeer ontvangen. Dit kan je helpen om potentiële 404-fouten op belangrijke pagina’s te identificeren. Een plotselinge daling van het verkeer op een bepaalde pagina kan duiden op een probleem.

Heb je een WordPress website? Overweeg dan om een ​​plugin te installeren die 404-fouten monitort en meldt. Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar die automatisch 404-fouten ontdekken en je op de hoogte stellen, zodat je snel actie kunt ondernemen om ze op te lossen.

Daarnaast kan het gebruik van een tool zoals Ahrefs, Semrush of Screaming Frog nuttig zijn. Deze tools zullen regelmatig je website scannen op diverse fouten, waaronder de error 404. De tools kunnen dus jou helpen om pagina’s te identificeren voordat ze een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring of de SEO-prestaties van je website.

Verder is het belangrijk om de rapporten binnen Google Search Console in de gaten te blijven houden. Google Search Console kan je waarschuwen voor 404 foutmeldingen en je helpen om ze snel op te lossen voordat ze invloed hebben op de indexering van je website in de zoekresultaten. Door regelmatig gebruik te maken van deze of andere tools voor het monitoren van mogelijke fouten, kun je snel 404 foutcodes identificeren en oplossen voordat ze daadwerkelijk een probleem worden voor je website en je bezoekers.

Meer informatie over website optimalisatie

Wil je meer lezen over website optimalisatie en 404 pagina’s? Neem dan een kijkje bij onderstaande blogs:

Hulp nodig met je website?

Heb je een probleem met je website dat je ondanks deze blog niet opgelost krijgt? Of heb je advies nodig over hoe je het beste uit je website kunt halen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>