Wat is een alt tekst en waarom is het belangrijk? | Webmix.nlwebmix – Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hostingWat is een alt tekst en waarom is het belangrijk? | Webmix.nl

Webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

leestijd: 4 minuten · niveau: simpel

Wat is een alt tekst en waarom is het belangrijk?

12 april 2024 Jesper van Laar

Wat is een alt tekst en waarom is het nu zo belangrijk? Simpel gezegd, een Alt-tekst biedt niet alleen een beschrijving van een afbeelding voor mensen met een visuele beperking, maar is ook van onschatbare waarde voor zoekmachines. Benieuwd naar het doel van een alt tekst en waarom deze bijdraagt aan de vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van jouw website? In deze blog vertellen we je meer over de functies van een alt tekst, welke voordelen het met zich meebrengt en hoe je een alt tekst invult in WordPress.

Wat is een alt tekst?

Een alt tekst is de tekst die je invult bij een afbeelding zodat een zoekmachine weet wat er op de afbeelding staat. De tekst wordt ook getoond als de afbeelding niet zichtbaar is, bijvoorbeeld als gevolg van een slechte internetverbinding. Wees specifiek in je woorden, beschrijf goed wat je precies ziet op de afbeelding, gebruik zoekwoorden en val niet in herhaling. Een goede alt tekst draagt namelijk bij aan de optimalisatie van je website.

Welk doel heeft een alt tekst?

Een alt tekst wordt om een aantal redenen gebruikt.

Oorspronkelijk is de alt tekst in het leven geroepen voor mensen die gebruik maken van een schermlezer. Deze mensen zijn meestal blind of slechtziend, de schermlezer leest de alt tekst voor of zet deze om in braille. De schermlezer gebruikt dus de alt tekst in plaats van de visuele elementen van de afbeelding om duidelijk te maken wat op de afbeelding zichtbaar is.

Een andere reden is dat de afbeelding niet geladen kan worden. Dit kan voorkomen als de internetverbinding te langzaam is, de afbeelding niet meer bestaat of er een storing is. De afbeelding kan ook geblokkeerd worden door verschillende applicaties, waardoor je de afbeelding niet ziet.

Daarnaast wordt een alt tekst gebruikt door een zoekmachine om de afbeelding beter te begrijpen. Een website crawler kan een afbeelding nog niet zien, zoals mensen dat kunnen. Het stelt zoekmachines in staat om de betekenis en relevantie van de afbeelding te begrijpen, wat kan bijdragen aan een betere indexering en weergave in zoekresultaten. Dit maakt een alt tekst niet alleen belangrijk voor gebruikers met visuele beperkingen, maar ook voor het optimaliseren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van afbeeldingen op het internet.

schermlezer voor slechtzienden

Welke voordelen brengen het gebruik van alt teksten met zich mee?

Het toevoegen van een alt tekst aan een afbeelding heeft verscheidene voordelen. Het biedt een hogere toegankelijkheid, heeft een positief effect op je SEO optimalisatie en verbetert je gebruikservaring. Lees hieronder meer over elk voordeel.

Hogere toegankelijkheid

Een nauwkeurige alt tekst zorgt ervoor dat gebruikers met een visuele beperking de afbeelding begrijpen. Slechtzienden gebruiken meestal een schermlezer die de pagina voorleest. Als de alt tekst niet wordt ingevuld, leest een schermlezer eroverheen.  Een schermlezer kan geen afbeelding lezen, maar wel de toegevoegde alt tekst. De inhoud van de website en pagina wordt beter begrepen als een alt tekst bij een afbeelding wordt toegevoegd. Het is dus belangrijk dat je duidelijke informatie geeft in de alt tekst, zodat een slechtziende weet wat er op de afbeelding staat.

SEO optimalisatie

Niet alleen schermlezers, maar ook crawlers en zoekmachines kunnen geen afbeeldingen lezen. De zoekmachines gebruiken de alt tekst om te begrijpen wat er op de afbeelding weergegeven wordt. Door relevante zoekwoorden op te nemen in de alt tekst en een duidelijke beschrijving te geven, kan de afbeelding beter worden geïndexeerd. De zoekmachine begrijpt jouw pagina beter, wat een positief effect heeft op de zichtbaarheid en vindbaarheid van de pagina. Voor je SEO optimalisatie heeft het dus voordelen, want bij een goede alt tekst weet de zoekmachine precies wat er op de afbeelding staat. Als de zoekmachine jouw pagina beter begrijpt, kan het deze ook beter beoordelen.

Verbeterde gebruikservaring

Door een alt tekst toe te voegen, verbeter je de gebruikservaring van slechtzienden, maar ook van andere gebruikers. Als een afbeelding niet geladen kan worden, wordt de alt tekst getoond. De laadtijd van de website wordt hierdoor sneller, er wordt namelijk een alternatief voor de afbeelding weergegeven. Ook krijgt de gebruiker geen leeg vak te zien, maar juist de alt tekst. De gebruiker kan sneller verder scrollen en weet welke afbeelding er hoort te staan, wat positief is voor de gebruikservaring.

Wordpress alt tekst Gutenberg editor

Mediabibliotheek

Via de mediabibliotheek kun je ook een afbeelding toevoegen en vervolgens de alt tekst toekennen. De eerste stap is het uploaden van de afbeelding in de mediabibliotheek.

Wordpress mediabibliotheek

Vervolgens kun je de afbeelding selecteren en zie je onderstaande scherm.

wordpress alt tekst mediabibliotheek

Aan de rechterkant kun je de alt tekst toevoegen. Als je de afbeelding wilt gebruiken op een pagina, kun je de afbeelding toevoegen vanuit de mediabibliotheek. De alt tekst zal dan automatisch ingevuld zijn, elke keer dat je de afbeelding uploadt. Hier kun je ook bij bestaande afbeeldingen een alt tekst toekennen. Het is dus niet erg als je bij voorgaande afbeeldingen nog geen alt tekst hebt toegevoegd. Via de mediabibliotheek kun je eenvoudig de alt teksten achteraf nog toevoegen. Zo optimaliseer je eenvoudig je WordPress-website met behulp van alt teksten.

Hulp nodig met je website?

Heb je een probleem met je website dat je ondanks deze blog niet opgelost krijgt? Of heb je advies nodig over hoe je het beste uit je website kunt halen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>