WordPress-thema versus maatwerk WordPress-website: wat zijn de verschillen? - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hostingwebmix – Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hostingWordPress-thema versus maatwerk WordPress-website: wat zijn de verschillen? - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

Webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting

leestijd: 3 minuten · niveau: simpel

WordPress-thema versus maatwerk WordPress-website: wat zijn de verschillen?

28 maart 2024 Zoë Sluysmans

Als je een WordPress-website wilt laten maken, zul je bijna onmiddellijk de termen WordPress-thema en maatwerk WordPress-website tegenkomen. Op het eerste oog lijken ze niet zo verschillend – maar dat zijn ze wel! In deze blog hopen we wat duidelijkheid te scheppen over wat deze termen precies inhouden.

Hoe werkt een WordPress-website?

Als we het hebben over websites, dan hebben we het in grote lijnen over twee onderdelen:

  • De back-end: de kant van de website waar alleen jij als beheerder in kunt. Bij WordPress-websites bestaat deze back-end uit het CMS van WordPress. Hier kun je nieuwe pagina’s aanmaken en de inhoud van je website beheren.
  • De front-end: wat andere mensen zien als ze jouw website bezoeken. Bij WordPress-websites wordt de front-end bepaald door thema’s.

Wat is een thema?

Zoals genoemd hebben WordPress-thema’s invloed op hoe de front-end van jouw website eruitziet. Sommige thema’s zijn puur een soort “huid” voor je website; ze veranderen alleen hoe je website eruitziet. Andere thema’s veranderen ook hoe de bezoekers van je website met de elementen interacteren.

 

Als je een nieuwe WordPress-website opzet, is er altijd een standaard thema geïnstalleerd. In 2024 is dat thema “Twenty Twenty-Four”. Via WordPress’ theme directory kun je nieuwe thema’s installeren. Deze thema’s zijn kant-en-klaar door anderen gemaakt. Sommige bedrijven bieden het “vullen van een thema” aan. Dit betekent dat ze een bestaand thema uit de theme directory voorzien van content.

 

Veel professionele websites maken echter geen gebruik van zo’n kant-en-klaar thema. Deze thema’s kun je namelijk maar tot op een bepaalde hoogte personaliseren. Je zult uiteindelijk altijd vastzitten aan de limieten van dat thema, dus als je iets op je website wilt dat niet in het thema inbegrepen is, dan kan dat niet. Je kunt met code aanpassingen maken aan je thema, maar ook hier zitten limieten aan.

twenty-twenty-four wordpress theme

Twenty-Twenty-Four van WordPress.

Wat is het verschil met een maatwerk WordPress-website?

Met een maatwerk WordPress-website bedoelen we een website die voor jou op maat gemaakt is, met de back-end van WordPress als kern. Er wordt een maatwerk thema gebouwd voor op de front-end. Bij het maken van een custom website wordt doorgaans een ontwerper ingeschakeld, die een website ontwerpt op basis van jouw wensen en het doel van de website. Dat betekent dat alles wat je bezoekers zien custom gemaakt wordt, exact zoals jij het wilt: vormgeving, interacties, layout, elementen, wat er op bepaalde pagina’s staat en hoe dat eruitziet…

 

Als wij maatwerk WordPress-websites maken, houden we het niet bij alleen een custom thema. Om ervoor te zorgen dat het thema goed werkt én voor jou makkelijk te beheren is, passen we ook de back-end van de website aan. Onze aanpassingen aan de back-end passen altijd binnen het CMS van WordPress, zodat jij kunt profiteren van de voordelen van WordPress’ CMS.

Wat zijn de voordelen van een maatwerk WordPress-website?

Met een WordPress-website op maat heb je dus bijna oneindige vrijheid om jouw website uit te laten zien zoals je wilt, terwijl je met de kant-en-klare WordPress-thema’s altijd tegen limieten aan zult lopen.

Maar die vrijheid heb je ook als je een maatwerk website laat maken zonder WordPress als kern. Dus waarom WordPress? Dat zit ‘m voornamelijk in jouw gebruiksgemak, als beheerder van de website. Je kunt namelijk op de front-end met WordPress zo’n beetje alles doen wat je ook zonder WordPress kan doen – maar in de back-end maakt het een wezenlijk verschil. WordPress houdt er namelijk rekening mee dat je website niet alleen mooi moet zijn; jij als beheerder moet ook makkelijk de content van je website kunnen beheren.

Een maatwerk WordPress-website laten ontwikkelen?

Aandacht getrokken door de voordelen die een maatwerk WordPress-site biedt? Wij als WordPress-specialisten kunnen voor jou een nieuwe custom website maken!

Neem contact met ons op

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>