Je website bouwen met WordPress: de voordelen!
We hebben het al eens eerder gezegd: WordPress is ons favoriete CMS. Wij gebruiken WordPress voor bijna alle websites die we maken. Daar zijn we niet alleen in; van elke 10 websites die je bezoekt, zijn er gemiddeld 4 met WordPress gemaakt.
Maar waarom is WordPress nu zo populair? Dat leggen we in dit artikel uit.
WordPress in vogelvlucht
Voordat we verder gaan, een snelle uitleg over wat WordPress is:
- WordPress is een content management system (CMS). Dat is een systeem waarmee jij als websitebeheerder de inhoud van je website makkelijk kunt beheren.
- We maken onderscheid tussen wordpress.org en wordpress.com. Met beide kun je gratis zelf een website maken. Bij .com krijg je de hosting gratis van WordPress zelf – makkelijker voor beginners, maar er hangen wel meer beperkingen aan. Bij .org moet je zelf de hosting van je website regelen, wat betekent dat je meer vrijheid hebt maar ook meer kosten zult maken.
- In dit artikel hebben we het over de voordelen die WordPress heeft voor niet-webdevelopers. Want ook als je niet professioneel websites maakt, kun je met WordPress een website bouwen en voorzien van content.
En dan nu de voordelen 🙂
1. Gebruiksvriendelijk
Of je nu zelf een website maakt of er één laat maken, het is altijd belangrijk dat je er zelf goed mee overweg kunt. WordPress staat erom bekend dat het heel makkelijk is om mee te werken.
WordPress is voor ons fijn omdat het ervoor zorgt dat onze klanten niet verdwalen in de websites die wij voor ze maken – je kunt makkelijk leren hoe je de inhoud van de website toevoegt en aanpast.
Als je zelf een website gaat maken met WordPress, kun je gebruik maken van de verschillende thema’s die WordPress aanbiedt. Daarmee stel je de lay-out en vormgeving van de website vast en kun je je focussen op de content van de website. Het toevoegen van nieuwe pagina’s en het bepalen wat er op die pagina’s staat is daarna simpel; geen kennis van code nodig! Je kunt de benodigde informatie in de WordPress-documentatie vinden (een soort “handleiding” van WordPress over hun systeem).
2. Customizable
Zoals genoemd kun je de vormgeving van je website regelen met thema’s. Die zorgen ervoor dat het bezoekersgedeelte (de “front-end”) van de website eruitziet zoals jij wilt, terwijl je aan de achterkant kunt werken in het gebruiksvriendelijke WordPress-CMS.
Maar met de thema’s van WordPress kom je maar zo ver. Je kunt kiezen uit de thema’s die er zijn, maar misschien zit er geen thema bij dat echt bij jouw website past.
Gelukkig is WordPress zodanig flexibel dat je, met een beetje kennis van code, thema’s kunt aanpassen. Met meer kennis van code (of een ingeschakelde webdeveloper) kun je zelfs vanuit niets een volledig nieuw thema maken. Met zo’n nieuw, maatwerk thema kun je op de front-end van de website alle layout, vormgeving en functionaliteit maken die niet-WordPress-websites kunnen hebben – terwijl je in de back-end nog steeds werkt in het WordPress-CMS. (Zulke maatwerk thema’s zijn onze expertise.)
3. Beschikbare plugins voor bijna alles
Wil je je website beveiligen, sneller maken, vertalen of op welke andere manier dan ook aanpassen? Daar kun je WordPress-plugins voor gebruiken. Dat zijn een soort apps die je op je website kunt installeren.
Je hebt plugins voor zo’n beetje alles, en je kunt ze makkelijk installeren vanuit het kopje “Plugins” in het WordPress-menu.
4. Geoptimaliseerde SEO in Wordpress
Ook voor SEO (search engine optimization) bestaan er plugins. Deze helpen je om je website beter vindbaar te maken op zoekmachines als Google.
Maar ook voor mensen die deze plugins niet gebruiken, zijn er SEO-voordelen verbonden aan WordPress. De standaard structuur van WordPress is namelijk de structuur die de zoekmachines graag willen zien.
5. Een snelle website houdt de bezoeker vast
De meeste mensen die een website bezoeken, haken af als ze langer dan een paar seconden moeten wachten totdat de website geladen is. Het belang van een snelle website kan niet overschat worden, zeker als de bezoekers van je website potentiële klanten zijn.
WordPress is vanuit zichzelf al redelijk snel, en met behulp van plugins kun je je website nog sneller maken (bijvoorbeeld door gebruik te maken van caching plugins).
Houd er wel rekening mee dat bepaalde thema’s en zeer grote hoeveelheden content je website langzaam kunnen maken. Maar WordPress biedt gelukkig meer dan genoeg opties om je website dan weer snel te krijgen.
6. WordPress blijft maar verder ontwikkelen
WordPress’ code is open source, wat betekent dat iedereen de code mag gebruiken, voor zichzelf mag aanpassen en mag verspreiden. Dat betekent dat er heel veel ontwikkelaars bekend zijn met de code van WordPress en steeds nieuwe coole dingen ontwikkelen om met die code te doen. Zo komen er steeds nieuwe plugins bij. WordPress besteedt ook veel aandacht aan het updaten van de beveiliging van hun systeem.