Wat is lazy loading en waarom heb je het nodig?
Geduld is een schone zaak, maar helaas hebben veel website bezoekers dit niet altijd. Er wordt verwacht dat websites binnen enkele secondes laden, anders klikken ze al snel weg. Wie weet ben je hier zelf stiekem ook schuldig aan. Gelukkig zijn er verschillende manieren die ervoor zorgen dat jouw website sneller wordt, zoals lazy loading. In deze blog bespreken we niet alleen wat lazy loading is, maar ook hoe het werkt, wat de voordelen zijn en waarom je het nodig hebt.
Wat is lazy loading?
Lazy loading is een techniek die gebruikt wordt om de laadsnelheid te optimaliseren. Normaal worden afbeeldingen en andere elementen meteen geladen wanneer de pagina bezocht wordt. Met lazy loading wordt alleen de content geladen die de bezoeker meteen ziet, wat zorgt voor een snellere laadtijd. Content die niet meteen nodig is, wordt dus ook niet meteen geladen. Dit is zeker voordelig als een website veel afbeeldingen of zware elementen bevat. De gehele website laadt hierdoor sneller, wat een positief effect heeft op de gebruiksvriendelijkheid.
Hoe werkt lazy loading?
Als lazy loading niet geactiveerd is, worden alle afbeeldingen, scripts en andere bestanden meteen gedownload, ongeacht of de bezoeker deze direct te zien krijgt of niet. Het vertraagt de laadtijd, zeker van webpagina’s met veel mediabestanden. De bezoeker moet namelijk wachten totdat alle elementen ingeladen zijn voordat de pagina zichtbaar is. Pagina’s met veel visuele content kunnen hierdoor langzamer geladen worden, wat niet positief is voor jouw website.
Als lazy loading wel geactiveerd is, worden alleen de bestanden en afbeeldingen geladen die binnen het zichtbare gedeelte, boven de vouw, vallen. Zodra de bezoeker begint te scrollen of van pagina wisselt, worden de nodige elementen en afbeeldingen ingeladen. Dit gebeurt naadloos in de achtergrond zonder de gebruikerservaring te verstoren. Hierdoor hoeven niet alle elementen in één keer worden ingeladen, wat de initiële laadtijd verkort.
Hoe staat lazy loading in verband met SEO?
Lazy loading heeft een directe impact op de laadsnelheid van je website en laat dat nu net een belangrijke rankingfactor voor Google zijn. Echter, het werkt een beetje tegenstrijdig. De website wordt natuurlijk sneller, wat voordelig werkt voor SEO en de Google Rankings. Daarentegen ziet een crawler het ook terug in de html code van een pagina. De code kan hierdoor verkeerd geïnterpreteerd worden, wat ervoor zorgt dat een afbeelding of zelfs gehele pagina wordt overgeslagen tijdens het crawlen. Het missen van deze pagina’s en afbeeldingen heeft juist weer een negatief effect op de SEO. Zorg er daarom voor dat alle afbeeldingen een alt tag hebben en check het regelmatig met de tool Fetch as Google.
Wat zijn de voordelen van lazy loading?
Lazy loading heeft een aantal voordelen, de meest belangrijke zijn:
- Snellere laadtijden: pagina’s laden aanzienlijk sneller door minder initiële data te laden.
- Besparing op bandbreedte en dataverbruik: minder data staat gelijk aan minder bandbreedte en minder dataverbruik, wat vooral voordelig is voor mobiele apparaten.
- Betere gebruikservaring: snellere pagina’s zonder vertragingen leiden tot een betere ervaring voor bezoekers.
- Hogere conversies en lagere bouncerates: snellere websites leiden volgens onderzoek tot meer conversies en minder bezoekers die afhaken tijdens een actie.
- Verbeterde vindbaarheid: snellere website scoren beter op de Core Web Vitals en krijgen hierdoor vaker een hogere ranking binnen zoekmachines zoals Google.
Lees hier meer over de gevolgen van een trage websitesnelheid.
Waar moet ik op letten bij het gebruik van lazy loading?
Over het algemeen is men erg positief over het gebruik van lazy loadng, toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden:
- Placeholders: zorg ervoor dat placeholders of lege vlakken gebruikt worden voor afbeeldingen die nog geladen moeten worden. Anders gaat de lay-out verspringen als ze wel ingeladen worden.
- Responsieve lay-outs: test de website op verschillende apparaten en schermgroottes, zo weet je zeker dat de lay-out niet verspringt bij het inladen van nieuwe content.
- Initiële laadtijd: houd rekening met de intiële laadtijd van scripts en CSS, zodat de basiservaring soepel blijft.
Werkt lazy loading ook voor video’s op mijn website?
Lazy loading kan ook worden toegepast op video’s om dus de intiële laadtijd te verminderen. Video’s zijn vaak nog groter dan afbeeldingen, waardoor hier veel winst te behalen is. Zorg er wel voor dat de video’s goed kunnen bufferen als ze in beeld komen. Vaak wordt eerst een preview thumbnail ingeladen, de video wordt dan pas gestart als de bezoeker erop klikt. Zo wordt de video niet onnodig geladen én blijft het vak ook niet leeg.
Door slim gebruik te maken van lazy loading, in combinatie met een aantal andere snelheidsoptimalisaties, kun je de laadtijden van jouw website aanzienlijk verbeteren. Het levert niet alleen voordelen op voor de gebruikservaring, maar ook voor conversies en vindbaarheid. Dus waar wacht je nog op? Optimaliseer je website met lazy loading en zorg voor tevreden bezoekers, meer conversies en betere online zichtbaarheid.