API-koppelingen: wat is het en wat kun je ermee?
Buiten ons vakgebied is het begrip “API” eigenlijk nog redelijk onbekend. Dat is jammer, want als je een website hebt, kan een API-koppeling het updaten van de website aanzienlijk versimpelen en versnellen.
In dit artikel lichten we de betekenis van “API-koppeling” toe, en vertellen we welke problemen het voor je op kan lossen.
Wat is een API-koppeling?
“API” staat voor “Application Programming Interface”. Het zorgt ervoor dat twee systemen met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen. Met een API maak je een koppeling tussen systeem 1 en systeem 2. In ons werkveld is meestal één van die twee systemen een website.
Klinkt abstract, dus hier is een (versimpeld) voorbeeld: in veel gevallen organiseren recruitment-bureaus de vacatures die ze hebben en de reacties daarop in een ATS-systeem. Dit systeem staat los van hun website.
Die vacatures uit het ATS-systeem moeten ook op de website komen te staan. Zonder API zou iemand de vacatures moeten kopiëren en plakken en handmatig op de website moeten zetten, elke keer dat er nieuwe vacatures bij komen. Maar met een API-koppeling (met bijvoorbeeld Recruitee of Carerix) kan het systeem zelf met de website communiceren om de vacatures op de website te plaatsen. En als er dan sollicitaties op de vacatures komen, zullen de website en het systeem ook weer met elkaar kunnen communiceren zodat die sollicitaties in het systeem komen te staan.
Dat is één voorbeeld van een API-koppeling, maar er bestaan koppelingen voor allerlei soorten websites en sectoren.
Wat zijn de voordelen van API-koppelingen?
Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, scheelt het een hoop tijd en moeite als de communicatie tussen je website en een ander programma automatisch gaat. Vooral bij websites waarvan het aanbod voortdurend verandert.
Naast het feit dat API’s voor sneller en makkelijker resultaat zorgen, hangen er nog de volgende voordelen aan:
Voordeel 1: Beide systemen zijn altijd up-to-date
Als je zelf gegevens over moet zetten, dan zul je dat nooit “onmiddellijk” kunnen doen. Wanneer de content van je website geüpdatet wordt zal altijd afhankelijk zijn van wanneer jij tijd hebt. Zeker bij websites voor bijvoorbeeld auto-occasions of vastgoed is dat jammer; je wilt niet dat een koper reageert op een product dat al verkocht is. Met API-koppelingen (zoals met Hexon of Realworks, resp.) voorkom je dat probleem.
Voordeel 2: Geen “human errors”
Bij het handmatig overzetten van gegevens tussen twee applicaties kan er natuurlijk van alles fout gaat. Gegevens kunnen verkeerd ingevoerd worden, of er kunnen bepaalde onderdelen vergeten worden. Met API’s voorkom je die menselijke fouten. Zelfs als er heel veel informatie verwerkt moet worden.
Wat kost een maatwerk API-koppeling?
Webdevelopers en experts op het gebied van API’s kunnen een API-koppeling bouwen voor jouw website. De prijs daarvan hangt af van de koppeling, van de hoeveelheid gegevens, de frequentie waarmee de informatie geüpdatet moet worden en van de mogelijkheden van de aanbieder van de service. Soms komt bij zo’n koppeling ook een stukje maatwerk kijken, om ervoor te zorgen dat de gegevens op je website getoond worden op een manier die bij het design van jouw website past. Dat vergt een kleine extra investering, maar zorgt er wel uiteindelijk voor dat de website van jouw bedrijf een professionelere uitstraling heeft.
Je kunt door ons een API-koppeling laten maken voor jouw website; meer informatie daarover lees je hier!