Alles over WordPress-thema’s
Wanneer je een website wilt maken, vormt het kiezen van het juiste WordPress-thema een cruciale eerste stap. Een goed gekozen thema kan niet alleen de esthetiek van je site verbeteren, maar ook de gebruikerservaring optimaliseren en de prestaties van je website positief beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten WordPress-thema’s, hoe je het perfecte thema voor jouw behoefte kunt selecteren en we delen enkele van de beste thema’s die momenteel beschikbaar zijn.
Wat zijn WordPress-thema’s?
WordPress-thema’s zijn kant-en-klare ontwerpen en sjablonen die de lay-out, stijl en functionaliteit van een WordPress-website bepalen. Ze vormen de visuele schil van een site en bevatten verschillende elementen zoals kleuren, lettertypen, pagina lay-outs en widgets. Thema’s kunnen worden aangepast aan de hand van ingebouwde opties. Ze bieden een eenvoudige manier om de uitstraling en het gevoel van een website te veranderen zonder dat er technische kennis van programmeren nodig is. Er zijn zowel gratis als betaalde thema’s beschikbaar, elk thema met unieke kenmerken en mogelijkheden.
Hoe zien thema’s voor WordPress uit?
Thema’s voor WordPress bestaan uit een verzameling bestanden. Dit zijn:
- Mediafiles: mediabestanden als video’s en afbeeldingen
- CSS voor de opmaak van je website, zoals kleuren en dergelijke
- JavaScript voor interactieve functionaliteiten, zoals sliders
- Templates voor de structuur van de website, zoals headers
- PHP voor het vertonen van de content
Wat kun je met een WordPress-thema?
Een WordPress-thema stelt je in staat om eenvoudig en snel het uiterlijk van je website te bepalen. Je kunt met een thema makkelijk kleine elementen aanpassen, zoals het lettertype, maar ook de grotere elementen zijn aanpasbaar met een thema. Denk hierbij aan fotosliders op de homepage. Bovendien kun je de lay-out van een pagina aanpassen, zoals de locatie van footers, headers en sidebars. Bovendien kun je een onderscheid maken wat betreft design tussen landingspagina’s en blogs.
Heb je een WordPress thema nodig? Het is geen verplichting voor een WordPress site, maar de meeste gebruikers kiezen voor een WP-site juist om de makkelijk aan te passen thema’s. Je hebt bijvoorbeeld geen thema nodig, wanneer je een website wilt laten maken die volledig op maat ontworpen wordt. In andere gevallen zul je op de een of andere manier een WordPress-thema nodig hebben.
Beste WordPress-thema’s
Welk WordPress-thema moet je nu kiezen? Wat is voor jouw website de beste keuze? Dat zijn vragen die moeilijk beantwoord kunnen worden, omdat het juiste WordPress-thema afhankelijk is van wat jij nodig hebt bij je website. Hieronder laten we een paar zaken zien waarop je kunt letten bij het kiezen van het beste WordPress-thema voor jouw website:
- Algemeen, breed inzetbaar design
- Of juist niche ontwerp dat past bij bepaalde bedrijfstak
- Snelle laadtijden
- Goede klantenservice
- Responsieve ontwerpen
- Goede ontwerpen voor blogpagina’s
- Demo-inhoud die goed geïmporteerd kan worden
- Compatibel met populairste plugins
- Keuze tussen werken met block-editor of pagebuilders
- Instellingen voor bijvoorbeeld huisstijl of ontwerp aan te passen
Populairste WordPress-thema’s
Elk jaar worden er nieuwe thema’s ontwikkeld en thema’s die er zijn worden geüpdatet. Een aantal sterke WordPress-thema’s anno 2024 zijn:
- The7
- Astra
- OceanWP
- Neve
- Divi
- Avada
- GeneratePress
Kosten van een WordPress thema
Wat de kosten bedragen van een WordPress-thema is afhankelijk van of je genoegen neemt met een gratis thema of een betaald thema. De gratis thema’s vind je overal, maar sommige zijn kwalitatief van een laag niveau. Er zit natuurlijk ook kwaliteitsverschil tussen de premium WordPress-thema’s, maar over het algemeen voldoen die beter aan kwaliteitscontroles. Een premium WordPress-thema heeft meestal toch de voorkeur, aangezien er meerdere, betaalde thema’s zijn en deze dus niet duur hoeven te zijn. Je kiest gewoon het thema dat past bij je WordPress site en bij je budget.
Gratis thema's
De gratis WordPress-thema’s kun je vaak downloaden en installeren. Ze zijn eenvoudig in ontwerp en hebben slechts bepaalde functies. Bij gratis thema’s moet je niet rekenen op een uitgebreide klantenservice. Je hebt meestal toegang tot een forum, waar je met medegebruikers problemen kunt bespreken. Ook de gratis thema’s worden onderhouden en bijgewerkt, maar dat is afhankelijk van de developer. Een betrouwbaar thema is daardoor lastig te vinden.
Betaald thema
Een betaald thema van WordPress kost tussen de $30 en $150, die je eenmalig hoeft uit te geven. De premium thema’s hebben meer functies, waardoor plugins vaak overbodig worden. Ook bieden betaalde thema’s een uitgebreide klantenservice, die je op meerdere kanalen kunt bereiken. Daarnaast vind je vaak online kennisbanken, waarbij je zelf antwoorden kunt vinden op veel problemen. De thema’s zelf worden regelmatig geüpdatet en nieuwe functionaliteiten worden ontwikkeld.
Op maat gemaakt WordPress-thema
Je hebt als laatste ook op maat gemaakte thema’s. Deze worden ontworpen voor specifieke websites op basis van de wensen van de eigenaar. Met op maat gemaakte thema’s creëer je een unieke site, die aansluit op de doelen van je bedrijf. De kosten van een gepersonaliseerd WordPress-thema liggen daardoor wel hoger dan de betaalde thema’s.
Waar vind je de WordPress-thema’s?
Er zijn een aantal plekken online waar je WordPress-thema’s kunt vinden. Een eerste optie is in de Theme Directory van de site van WordPress zelf. Hier kun je duizenden thema’s vinden, die zowel gratis als betaald kunnen zijn. Deze thema’s voldoen aan de richtlijnen, die WordPress stelt, dus je weet hier veilige thema’s te vinden. Externe websites bieden soms ook WordPress thema’s aan, zoals ThemeForest of ElegantThemes. Als je een specifiek thema zoekt, dan kun je ook gewoon een zoekopdracht ingeven op de zoekmachines. Let wel op dat je uit de zoekresultaten een veilig thema uitzoekt van een betrouwbare partij.
Hoe installeer je een WordPress-thema?
Wanneer je een sterk thema voor WordPress hebt uitgezocht, dan moet je hem op je WordPress site installeren. Dat kun je via drie manieren doen: via de Admin-omgeving, via de Customizer-omgeving of uploaden via (s)ftp.
Admin-omgeving
Wanneer je via de Admin-omgeving je thema wilt installeren, dan ga je als volgt te werk:
- Login
- Klik bij Dashboard op Weergave
- Pak Thema’s
- Klik op Nieuwe Toevoegen
- Zoek naar jouw thema
- Klik op Installeren
- Activeer je thema
Bij een betaald thema moet je eerst het thema uploaden op het overzicht van thema’s via Thema Toevoegen en dan Thema Uploaden.
Customizer-omgeving
Via de Customizer-omgeving kun je ook een thema installeren. Dit doe je zo:
- Login
- Klik bij Dashboard op Weergave
- Pak Customizer
- Klik dan op Actief Thema en vervolgens Veranderen
- Ga naar WordPress.org-thema’s
- Kies geprefereerde thema
- Klik op Installeren en voorbeeld tonen
Uploaden
Een laatste manier om je thema te installeren, is door deze te uploaden via een (s)ftp. Dit is de betere keuze, wanneer je een betaald thema hebt waarvan de bestanden gedownload zijn op je pc. Uploaden doe je op deze manier:
- Maak via FileZilla verbinding met de server van je website
- Pak de computermap waarin je thema staat (linkerzijde FileZilla)
- Pak de map Webspace en bekijk de inhoud van deze map (rechterzijde FileZilla)
- Ga naar de root-folder via ‘httpdocs’ > jouw domeinnaam > ‘wp-content’ > ‘themes’
- Sleep jouw thema naar deze map en drop hem daar
- Bezoek nu je Admin-omgeving
- Ga naar Weergave > Thema’s > Activeren
WordPress-thema’s aanpassen en updaten
In de Customizer-omgeving kun je het thema via Weergave > Customizer ook aanpassen. Aan de rechterzijde kun je meteen zien hoe je aanpassingen eruit komen te zien op je desktop en mobiele site. Vergeet niet je wijzigingen op te slaan, waarna je de pagina direct online zet, als concept opslaat of inplant op een bepaalde dag. Van tijd tot tijd is het handig om je thema te updaten, zodat die altijd de nieuwste functies en veiligheidsmaatregelen heeft. Updaten gaat als volgt in zijn werk:
- Ga bij je Dashboard naar Updates
- Pak nu Thema’s
- Vink de onderdelen aan die je wilt updaten
- Klik op Thema’s Updaten
Thema WordPress verwijderen
Als je van thema veranderd bent, dan is het verstandig om oude thema’s te verwijderen voordat je database vol raakt en je website langzamer wordt. Zorg echter dat je altijd een thema bewaart als back-up voor het geval dat je huidige thema iets overkomt. Een WordPress-thema verwijder je via de Admin-omgeving (Dashboard > Weergave > Thema’s > Themadetails > Verwijderen) of via (s)ftp. Laatstgenoemde doe je zo:
- Gebruik FileZilla om verbinding met de server van je site te maken
- Neem de map Webspace en dubbelklik voor de inhoud van deze map
- Ga naar de root-folder
- Zoek thema die je wilt verwijderen
- Klik rechtermuisknop
- Kies verwijderoptie
Meer informatie over WordPress
In deze blog hebben we een overzicht gegeven van wat WordPress-thema’s zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor het bouwen van een succesvolle website. Bovendien hebben we aangetoond hoe je thema’s naar believen kunt aanpassen, updaten of verwijderen. Vergeet niet dat het juiste thema niet alleen bijdraagt aan de esthetiek van je site, maar ook aan de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Door zorgvuldig een thema te kiezen en dit aan te passen aan jouw wensen, kun je de basis leggen voor een aantrekkelijke en effectieve online aanwezigheid. Wil je meer weten over WordPress in het algemeen? Bekijk dan onze uitgebreide kennisbank.