Websitesnelheid: Verbeter je snelheid met deze handige testen en tools! - webmix - Bureau voor maatwerk webdesign, webdevelopment & hosting
leestijd: 2 minuten · niveau: medium

Websitesnelheid: Verbeter je snelheid met deze handige testen en tools!

8 augustus 2024 Daisy Essers

Waarom snelheid belangrijk is voor je website.

De snelheid van je website is cruciaal voor je bezoekers. Ze zullen eerder afhaken als je website traag is door bijvoorbeeld het gebruik van iFrames. Het bouncepercentage van websites is hoger bij tragere websites en dit heeft een grote invloed op de conversie. Als je concurrent een snellere website heeft, zullen zij daar voordeel uit halen doordat bezoekers sneller naar hen terugkeren. De snelheid van je website is ook van invloed op de prestaties in Google en de vindbaarheid. Lees meer hierover in ons artikel over Google Analytics.

Hoe test je de snelheid van je website?

Voor het testen van de snelheid van je website zijn verschillende tools beschikbaar. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, dus probeer verschillende tools uit. Hieronder hebben we drie tools die wij gebruiken op een rijtje gezet:

Google PageSpeed Insights

Op pagespeed.web.dev kun je de snelheid van je website laten analyseren door een tool van Google. Dit is een van de meest gebruikte tools om inzicht te krijgen in de snelheid van je website. Binnen enkele minuten krijg je een overzicht van de prestaties van zowel de mobiele als de desktopversie van je website. Zaken zoals prestaties, toegankelijkheid en SEO worden verder toegelicht onder het resultaat.

Je gaat naar pagespeed.web.dev. Daar krijg je een pagina te zien met een balk waar je de URL kunt invullen van de website waarvan je graag de Google PageSpeed Insights wilt zien. Als je de URL hebt toegevoegd druk je op ‘Analyze’. Google laat hun tool vervolgens je website analyseren voor zowel het bezoek vanaf een mobiel apparaat als een desktop. Zodra de tool klaar is krijg je een overzicht te zien met de cijfers voor performance, accessibility, best practices en SEO. Een onderdeel van de performance is de speed index waarmee je kunt zien hoe snel je website is. Als je dus verbeteringen gaat uitvoeren kun je vooraf de test doen en nadat je veranderingen hebt aangebracht. Zo kun je zien of (en hoe) je website vooruit gaat. 

Google Pagespeed Insights

Pingdom

De tool op tools.pingdom.com richt zich vooral op de performance van de website en hoe deze verbeterd kan worden. Naast algemene resultaten over de laadtijd en het aantal requests, vind je ook een opsomming van punten die je kunt verbeteren voor de prestaties van de pagina’s.

Pingdom

GTmetrix

De gtmetrix.com tool is waarschijnlijk de ‘langzaamste’ van de drie, maar ook de meest uitgebreide. Om de analyse van je website te bekijken, moet je eerst een account aanmaken op de website waar het rapport aan is gekoppeld. Als je eenmaal bent ingelogd, kun je het rapport bekijken. Het rapport van GTmetrix behandelt onder andere performance, structuur en pagina-laadproblemen. 

GTMetrix

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt zelf ook al iets doen om de snelheid van je website te verbeteren. Twee van de meest voorkomende oplossingen voor het verbeteren van de snelheid van je website zijn:

Het gebruiken van plugins die je website optimaliseren

Plugins worden gebruikt om extra functionaliteiten toe te voegen aan een website. Er zijn ook plugins waarmee je je website kunt optimaliseren zodat deze sneller wordt. Deze plugins kun je zelf instellen om ervoor te zorgen dat ze precies gebruikmaken van de functies die jij voor ogen hebt. Veel moderne plugins gebruiken lazy loading voor afbeeldingen, vermijden ongebruikte CSS, en doen zaken zoals teksten en plaatjes voorladen om een cached versie van de website snel te kunnen tonen aan de bezoeker. Als je meer wilt weten over caching plugins, kun je ons artikel “Hoe boost je je website-snelheid met caching plugins?” lezen.

Het optimaliseren van het gebruik van afbeeldingen voor webgebruik

Je kunt afbeeldingen optimaliseren door ze in het juiste formaat op je website te plaatsen. Daarnaast kun je ze comprimeren zodat ze niet veel ruimte in beslag nemen en gebruikmaken van een CDN (Content Delivery Network). Hiermee zijn je afbeeldingen over meerdere servers verspreid, waardoor ze sneller laden voor bezoekers, ongeacht hun locatie.

Hulp nodig met je website?

Heb je een probleem met je website dat je ondanks deze blog niet opgelost krijgt? Of heb je advies nodig over hoe je het beste uit je website kunt halen? Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden!

Kom in contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.

?>