Welke factoren beïnvloeden je website snelheid: 12 tips die je pagespeed verhogen
Wanneer je bezig bent met zoekmachineoptimalisatie (SEO), dan is de snelheid van je website een belangrijke factor waarop je beoordeeld zult worden door de zoekmachines. Een snellere website leidt immers tot een betere gebruikerservaring en dit leidt weer tot een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Door de Google updates van de laatste tijd is een hoge pagespeed daarbij steeds belangrijker aan het worden voor de ranking van je site. In deze blog zullen wij daarom aandacht besteden aan de factoren die je website sneller of trager maken en geven we je 12 handige tips om de snelheid van je website te optimaliseren.
Wat is de website snelheid?
De website snelheid is de hoeveelheid tijd die je site nodig heeft om bepaalde pagina’s te laden, wanneer er een bezoeker op terechtkomt. De laadtijd van de website is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de website hosting. De sitesnelheid wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Je hebt de fully loaded page. Dit geeft aan hoeveel tijd er verstrijkt, voordat een pagina volledig geladen is. De meeste mensen gebruiken dit om aan te geven hoe snel een site is, aangezien dit de eenvoudigste en overzichtelijkste manier is om de site snelheid te meten.
Er is echter ook nog de Time to First Byte. Hierbij wordt er gelet op hoelang het duurt voordat een pagina het laadproces start. Als laatste heb je de First Meaningful Paint. Dit is eigenlijk de hoeveelheid tijd die nodig is, voordat de pagina genoeg onderdelen bevat, zodat een websitebezoeker de content op de page kan lezen. De First Meaningful Paint geeft eigenlijk beter de gebruikerservaring van een bezoeker weer, omdat hierbij het moment van interactie van een bezoeker met jouw website beter wordt weergegeven.
Hoe kun je jouw website snelheid meten?
Er zijn meerdere tools te vinden, waarmee je makkelijk en zonder technische kennis de snelheid van je website na kunt gaan. De bekendste tool is van Google en heet Google PageSpeed Insights. Dit middel laat je prima zien hoe snel Google je website acht. Het voordeel van PageSpeed is dat je veel informatie vindt over de factoren die je website snelheid schaden, waarbij Google ook meteen tips geeft om die problemen op te lossen. Je kunt de pagespeed ook nagaan op webpagetest.org. Deze site laadt jouw website in een echte browser en analyseert deze dan. Vervolgens geeft de site je de onderdelen aan, die een langzame laadsnelheid hebben. Andere handige tools om je pagespeed te meten zijn nog: GTmetrix en Chrome Developer Tools (perfect voor Lighthouse-websites).
Welke factoren beïnvloeden de snelheid van mijn website?
Je pagespeed wordt beïnvloed door een aantal factoren. Ten eerste bepaalt de server waarop jij je site host, de snelheid van jouw website. Als er namelijk veel andere domeinen op dezelfde WordPress website hosting server staan, dan kan de server overbelast raken. Dit vertraagt de server en dit heeft gevolgen voor de snelheid van jouw website. Ten tweede bepaalt de internetverbinding de laadtijd van je site. Een directe kabelverbinding met een modem werkt vaak net wat beter dan een wifi-verbinding. Ook het internetabonnement is van belang, want dit heeft invloed op de downloadsnelheid.
Als laatste heeft de opbouw van je site invloed op de laadtijd. De WordPress site snelheid wordt bijvoorbeeld bepaald door de hoeveelheid afbeeldingen en video’s op je site. Wanneer deze bestanden te groot zijn, dan heeft dit invloed op de laadtijd. Wanneer je de snelheid van je WordPress website sneller wilt maken, moet je kortom je bestanden zo klein mogelijk houden.
Waarom is je website zo traag?
Een goede laadtijd van een website ligt rond de twee seconden. Alles daar beneden is mooi meegenomen. Alles daarboven wordt als traag ervaren. Naast de opbouw van je site is de grootte van je website en de complexiteit van het design van belang voor de laadtijd van je website.
Voordelen van een snelle website voor je SEO
De website snelheid bepaalt de gebruikerservaring van je bezoekers. Een gebruiksvriendelijke website leidt tot meer conversies, omdat de bezoekers eenvoudiger kunnen bekijken wat ze willen zien en sneller de informatie vinden die ze nodig hebben. De zoekmachines, waarin je hoog wil ranken bij SEO, waarderen ook de website snelheid voor de gebruikerservaring. De zoekmachines zijn daarom ook geneigd om bezoekers naar een snellere website te sturen. Een snellere laadtijd van je WordPress website leidt zo ook tot een hogere positie in de zoekresultaten. Als laatste laat een snellere laadtijd professionaliteit en betrouwbaarheid zien. Je website is je online visitekaartje en wanneer deze uitstekend functioneert, zijn mensen ook sneller geneigd op jouw site te blijven om een product of dienst af te nemen..
Gevolgen trage website
De gevolgen van een trage website zijn funest voor je SEO. Een langzame website schaadt je ranking binnen de zoekresultaten. Soms kan een lage pagespeed ervoor zorgen dat je site laag rankt, ofschoon je de beste content gepubliceerd hebt. Het is niet helemaal duidelijk waarop de zoekmachines letten, wanneer ze je website snelheid onder de loep nemen. Het is daarom beter dat je zowel de Fully Loaded Page als de Time to First Byte en First Meaningful Paint in orde hebt. In bijvoorbeeld Googles PageSpeed worden ook diverse metrics gehanteerd om de pagespeed weer te geven.
12 tips om bij website optimalisatie de laadtijd aan te pakken
Hoe zorg je er nu voor dat de laadtijd van je website zo laag mogelijk blijft? Je hebt hier kunnen lezen van welke factoren de snelheid van je WordPress site afhangen, maar hoe kun je die factoren nu aanpakken, zodat de website snelheid geoptimaliseerd wordt? Hier volgen ter afsluiting nog een aantal handige tips:
- Voorkom het gebruik van te veel verschillende fonts. Men raadt niet meer dan drie verschillende lettertypes aan, ook voor het lezersgemak. Een of twee fonts is goed genoeg.
- Optimaliseer je WordPress hosting. Zit je nu bij een goedkope hosting, stap dan over op een kwalitatieve website host.
- Optimaliseer je afbeeldingen, voordat je ze plaatst. Bij WordPress zijn er meerdere plugins die helpen je afbeeldingen te verkleinen. WP Smush comprimeert bijvoorbeeld automatisch iedere afbeelding.
- Voorkom te veel redirect ketens.
- Wanneer er gebruikgemaakt wordt van een WordPress browser cache plugin, dan zorgt die ervoor dat sommige content van je website al vooraf geladen en / of gecompileerd wordt. Zo kan die content sneller getoond worden, wanneer bezoekers op je site terechtkomen.
- Vergeet ook niet de snelheid van je mobiele site te optimaliseren, aangezien veel van je websitebezoekers via de mobiel terecht zullen komen op je website.
- Schoon regelmatig de codes op je pagina op, zoals HTML, JavaScript en CSS. Je kunt codes comprimeren, met bijvoorbeeld GZip, waardoor je ze minder zwaar en log maakt.
- Geef de snelheid van je site een boost met een Content Delivery Network. De CDN bepaalt waar je bezoeker zich bevindt en een server in de buurt van je bezoeker gebruikt om je website te laden.
- Houd de HTTP-verzoeken beperkt.
- Haal ongebruikte plug-ins weg.
- Kies voor het embedden van video’s in plaats van ze op je site te plaatsen.
- Verminder de grootte van cookies.