Basisschoolleerlingen komen onderweg naar school allerlei verkeerssituaties tegen. Soms ook gevaarlijke verkeerssituaties. De provincies Limburg en Zuid-Holland willen graag inzicht krijgen in de gevaarlijke punten die deze kinderen tegenkomen, zodat ze actie kunnen ondernemen om de situaties veiliger te maken.
Hoe? Door de scholieren te vragen hoe ze naar school reizen, en waar op die route de knelpunten zitten. Wij ontwikkelden Schoolroute.nl, de webapplicatie waar deze routes ingevoerd worden – we nemen je graag mee in hoe de webapplicatie werkt!
De gebruikers van Schoolroute.nl zijn dus voornamelijk scholieren, maar hun leerkrachten moeten ook in de applicatie kunnen werken. Verder zijn er verschillende overheidsinstanties die inzichten uit Schoolroute.nl willen verkrijgen. Voor al deze groepen moet de ervaring naadloos werken – een hele uitdaging!
De scholieren kunnen inloggen met een link, die ze van hun leerkracht krijgen. Binnen de applicatie kunnen ze anoniem de routes uittekenen die ze naar school reizen – vanuit thuis, maar ook bijvoorbeeld vanuit het huis van hun opa of hun vrienden. De scholieren kunnen dan op hun schoolroute aangeven waar gevaarlijke punten liggen, en wat die punten gevaarlijk maakt.
(We hebben wel een limiet gesteld op hoe lang een schoolroute mag zijn; we kwamen er snel achter dat kinderen graag invullen dat ze elke ochtend vanuit Moskou naar school fietsen, wat grappig is maar natuurlijk niet bijdraagt aan het doel dat Schoolroute.nl probeert te bereiken.)
De webapplicatie is ook voorzien van een export-functionaliteit, waarmee de verschillende routes die de scholieren ingevoerd hebben samen geëxporteerd kunnen worden naar ArcGIS. Zo kunnen de provincies (en andere instanties die zich met het verkeer bezighouden) inzicht krijgen in de onveilige verkeerssituaties die de scholieren tegenkomen. Op basis van deze data bepalen ze welke infrastructurele verbeteringen er gemaakt moeten worden.
Er schuilt een aardig staaltje techniek achter de functionaliteiten van Schoolroute.nl. We hebben de applicatie gebouwd door middel van de TALL stack (Tailwind, Alpine.js, Laravel en Livewire). Dit zorgt er onder andere voor dat de scholieren hun routes kunnen invoeren.
Verder zijn de modellen voor de database ook zelfgemaakt. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld het aanmaken van nieuwe accounts. De verschillende accounts hebben namelijk verschillende rechten binnen de webapplicatie; de scholieren hebben niet dezelfde bevoegdheden als hun leerkrachten hebben, en het account van een leerkracht heeft andere bevoegdheden dan het account van bijvoorbeeld Waterschap Limburg.
We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om jou of je bedrijf te voorzien van een (online) oplossing op maat.